Gaat Zwitserland de wereld redden?

Zwitsers denken, zoals andere volkeren ook, dat hun land de navel van de wereld is, of tenminste van Europa. (Trouwens – ik mag dat zeggen – ik ben Zwitserse)

blankMaar misschien zal dat voor een kort moment ook wel inderdaad zo zijn, want op 28 november vindt er in Zwitserland een volksraadpleging plaats, waarbij de bevolking zich over de Covid-maatregelen kan uitspreken. Voor zover ik weet is Zwitserland het enige land waar de bevolking deze kans krijgt. Een van de zwakke punten van de protestbeweging is, dat de schijn gewekt wordt dat deze maar uit een handjevol verdwaasde gekken bestaat, en dat de regering de plicht heeft deze tot rede te brengen. En dit is natuurlijk niet een Zwitsers verschijnsel, maar dit geldt voor het verzet in heel Europa.

Op 28 november is er dus de kans voor de protestbeweging om te laten zien dat ze meer zijn dan het bovengenoemde handjevol, maar een aanzienlijk deel van de bevolking. Of het een meerderheid wordt, is moeilijk te voorspellen, de overheid en de media doen er alles aan om dit te voorkomen. Op 13 juni 2021 heeft er reeds een referendum tegen de Covid-maatregelen plaats gevonden, dit werd door de protestbeweging krap met 40% tegen 60% van de stemmen verloren. Bij 40% kun je al lang niet meer van een verdwijnend kleine minderheid spreken. Overigens was de opkomst voor Zwitserse begrippen uitzonderlijk hoog, namelijk 59%. Normaal ligt de opkomst tussen 30% en 50%. Onmiddellijk na dit referendum werd een nieuw referendum aangevraagd, in 6 weken tijd werden 180.000 handtekening verzameld, wat een hele prestatie is, want dit gaat niet zomaar online, hier lopen mensen met papieren formulieren handtekeningen te verzamelen. Vanwege alle afstandsregels en het feit dat je het gezicht van de mensen niet meer ziet is het veel moeilijker geworden mensen te benaderen, je maakt niet zomaar meer een praatje, de atomisering van de samenleving is weer een stapje verder gevorderd.

In Zwitserland gaat alles langzamer dan elders, vanwege de directe democratie, of te wel de vervelende inmenging van de bevolking in belangrijke regeringsaangelegenheden. Er bestaat een citaat dat zegt: als de wereld vergaat, zou ik in Zwitserland willen zijn, want hier gebeurd alles 50 jaar later. Zo ook het verzet tegen de coronamaatregelen, dit verzet kwam heel geleidelijk op gang. Terwijl in Duitsland de Querdenken-beweging al vorig jaar in augustus in Berlijn twee geweldige demonstraties wist te organiseren, die ook mediaal heel goed gedocumenteerd waren, kwamen bij de eerste demonstratie in Zürich een handjevol mensen bijeen, die dan ook zeer snel snel door de politie naar huis gestuurd werden. De tegenstelling tussen overheid en bevolking is nooit zo grimmig geworden als in andere landen. De verhouding tussen de bevolking en de politie en ook de regering word veel meer gekenmerkt van ongeloof, zo van “dit kunnen jullie toch niet maken – jullie zijn toch ook Zwitsers”. Men zag wel dat de rest van de wereld gek was geworden, maar verkeerde in de illusie “dat kan hier toch niet gebeuren”. Wat heeft tot deze houding geleid? Een van de factoren is zeker het blinde vertrouwen in de regering die uiteindelijk deel uitmaakt van ons allen. Maar al met al liep ook Zwitserland keurig in de pas met het globale pandemie-scenario.

Zwitserland heeft ook de naam steeds een eigen weg te gaan, de Zwitserse bevolking heeft zich in 2001 tegen het toetreden tot de EU uitgesproken, terwijl de regering en nagenoeg alle partijen er voor waren. En ik hoop dat de bevolking zich op 28 november even duidelijk tegen de corona-maatregelen zal uitspreken.
Waar gaat het nu concreet om?(1)Deze informatie is afkomstig van SwissInfo, een internetkanaal die bedoeld is voor Zwitsers in het buitenland en geïnteresseerde buitenlanders. Als het een Russische site was zou er nu bij staan: Attentie, deze site wordt gefinancierd door de Russische Federatie, je kunt dus van SwissInfo niet … Lees verder...

Over het lot van het Covid-certificaat wordt aan de stembus beslist

Zoals in veel Europese landen zijn ook in Zwitserland tegenstanders van het vaccinatiebewijs de straat op gegaan. Maar het Alpenland is uniek omdat het de burgers de kans geeft hun mening te geven over de toekomst van deze omstreden pasjes in een landelijke stemming.
“Liberté, liberté!” Wekenlang hebben tegenstanders van Covid-beperkingen dit gescandeerd in de straten van Zwitserse steden. Op 28 november krijgen zij de kans om hun stem te laten horen bij de stembus.

Om welke maatregelen gaat het?
Het referendum heeft vooral betrekking op het Covid-certificaat, dat sinds 13 september verplicht is voor de toegang tot restaurants, sportscholen, bioscopen en grote culturele- en sportevenementen.

Het referendum-project heeft echter geen invloed op vaccinatie of andere gezondheidsmaatregelen die door de overheid worden opgelegd. Mandaten voor het dragen van maskers of gedwongen sluitingen, die vallen onder de wet op epidemieën die in 2013 door het volk is goedgekeurd, kunnen nog steeds worden uitgevoerd of opnieuw worden ingevoerd als de epidemiologische situatie dat vereist.

[…]

Wat zijn de belangrijkste argumenten er tegen?
Volgens de tegenstanders discrimineert het Covid-certificaat niet-gevaccineerden en leidt het tot een indirecte verplichting om zich te laten vaccineren. De maatregel van de regering is bedoeld om de bevolking ertoe aan te zetten zich te laten vaccineren, aangezien Zwitserland een van de laagste vaccinatiegraden van het continent heeft. Volgens hen verdeelt deze maatregel de samenleving en bedreigt hij de sociale vrede.

Het “nee”-kamp hekelt het “gezondheidsautoritarisme” van de regering en de “antidemocratische en gevaarlijke” uitbreiding van haar bevoegdheden die zij op grond van deze wet claimt.

De initiatiefnemers van het referendum waarschuwen ook voor het uitgebreide elektronische toezicht op burgers als gevolg van de elektronische contact-tracing die in de nieuwe wet is verankerd.

Waarom nog een stemming over de Covid-wet?
Op 8 juli dienden drie referendum-comités in totaal 74.469 door de Bondskanselarij geldig bevonden handtekeningen in tegen de wijziging van de Covid-19-wet van 19 maart 2021. Deze burgerbewegingen, die tijdens de pandemie zijn ontstaan en geen duidelijke partijpolitieke banden hebben, bekritiseren de uitbreiding van de macht van de regering en in het bijzonder het Covid-19-certificaat, dat sinds 13 september verplicht is om toegang te krijgen tot binnenruimtes.

Dit wordt de tweede keer in iets minder dan zes maanden dat het Zwitserse volk zich uitspreekt over dezelfde wet – een primeur in de geschiedenis van de Zwitserse directe democratie. Op 13 juni werd de Covid-19-wet na een eerste referendum door 60,2% van de kiezers aanvaard en alleen verworpen door enkele kantons in Centraal- en Oost-Zwitserland, waar de weerstand tegen de maatregelen van de regering ter bestrijding van het coronavirus geconcentreerd is.

Op 12 november hebben verschillende organisaties die tegen de corona-maatregelen strijden een manifestatie in Bern gehouden. Ze waren erin geslaagd twee iconen van het verzet in Amerika naar Bern te halen, namelijk Robert F. Kennedy jr. en Catherine Austien Fitts. Beide sprekers benadrukten dat van de beslissing van Zwitserland een signaalfunctie zou uitgaan.blank

Een ding werd duidelijk: Zwitsers hebben niets met media. De verslaggeving was een ramp. Het geluid viel herhaaldelijk weg en je kunt Kennedy de menigte niet vanaf een omgebouwde marktwagen laten toespreken.

Voor de openbare manifestatie hield Aletheia (een organisatie van artsen) nog een uitgebreide persconferentie, wetenschappelijk heel degelijk, maar mediaal wederom een aanfluiting. De live-stream werd al tijdens de conferentie door Youtube verwijderd. Ik heb veel moeite moeten doen om aan wat beelden (inclusief geluid) te komen. Misschien is dat wel een trek die veel Zwitsers met elkaar gemeen hebben, ze houden niet van reclame, ook niet van reclame voor zichzelf. Vroeger noemde men dat bescheidenheid, nu een gebrek aan assertiviteit.

blankRobert F. Kennedy noemt een paar punten op waardoor Zwitserland zich van andere landen onderscheidt:

  • Wat op dit moment plaats vindt is een wereldwijde staatsgreep tegen liberale democratieën in Europa, Noord-Amerika, Australië, Canada, en ook wereldwijd.
  • De belangrijkste reden om hier te komen, was dat er op 28 november een referendum gehouden wordt. Omdat Zwitserland geen deel uitmaakt van de EU, hebt u uw democratische rechten behouden om rechtstreeks over de wet te stemmen. Dit is het enige land in Europa waar de democratie een kans heeft om zich te verzetten tegen wat wij een globale coup d’état zouden kunnen noemen. In het begin gebeurde er iets heel vreemds, er was geen MEDISCHE RESPONS op de pandemie, b.v. door het gebruik van vitamine D te stimuleren, chemische toevoegingen in voedsel te vermijden, te vermageren, het belang van sociale contacten, beweging in de frisse lucht, sport en zonneschijn. Het was vanaf het begin een gemilitariseerde en gemonetariseerde reactie. Deze legde draconische controles op het gedrag van mensen op, zonder dat daar een wetenschappelijke reden voor werd gegeven. […] Ze schaften ook de gewone rechtsgang af (voor de duur van de pandemie), en dat gebeurde in alle landen van Europa. Ze hebben geen openbare hoorzittingen gehouden, waar overheidsfunctionarissen de voorgestelde maatregelen publiek maakten en een kosten-batenanalyse gaven, met inbegrip van het wetenschappelijke fundament erachter. […] De democratie bloeit op dankzij een vrije stroom van informatie. Vrije meningsuiting is het zonlicht, het water en de meststof voor de democratie. Wij hebben ideeën nodig die kunnen zegevieren op de markt van ideeën als basis voor ons beleid. Al deze waarden zijn verdwenen. In plaats daarvan hebben we medische technocraten, die nooit zijn gekozen en die in de greep zijn van en gecorrumpeerd door de farmaceutische industrie en bankenbelangen. Zij vertellen ons het masker te dragen, sociale afstand te bewaren, onszelf op te sluiten, de economie stil te leggen; en zij hebben de economie verwoest, de middenklasse over de hele wereld vernietigd en onze vrijheden afgepakt.
  • De frontlinie in deze strijd, als we willen winnen, is hier in Zwitserland. De grote slag vindt plaats op 28 november, het enige moment in de wereld waar het volk kan opstaan en de controle over de regering zal terugnemen. We gaan onze soevereiniteit terugwinnen en onze democratie heropbouwen. Zwitserland is de enige plaats waar dit kan gebeuren. Als het gebeurt, kan het zich viraal verspreiden. Als we hier verliezen, verliezen we veel hoop. Het is dus heel belangrijk dat de bevolking van Zwitserland opkomt voor de democratie; wat ons standpunt ook is over vaccins of over Covid, we moeten elkaar tolereren, respectvolle gemeenschappen opbouwen en uiteenlopende stemmen laten horen. We kunnen onze regeringen niet in handen laten van de farmaceutische industrie, van de Big Tech data-giganten uit Silicon Valley, medische technocraten en het bankwezen. [De vrijheid van meningsuiting wordt beperkt.] De woorden “verkeerde informatie over vaccins” betekenen alles wat afwijkt van het officiële regeringsbeleid en het winstbejag van de farmaceutische industrie. Het heeft allemaal te maken met politiek. En het zijn regeringsfunctionarissen die heulen met Gates, Zuckerberg, Brin en Ellison, de Big Tech titanen. Ze hebben niet alleen onze democratie en burgerrechten vernietigd, maar ook de grootste vermogensoverdracht ooit geënsceneerd. 3,8 triljoen dollar van werkende mensen is in handen geraakt van een handjevol miljardairs, velen van hen uit Silicon Valley. Deze pandemie heeft de wereld laten verarmen en 500 nieuwe miljardairs gecreëerd. En dat zijn de mensen die onze economieën uitkleden en er zelf rijker van worden. Is het toeval dat dit dezelfde mensen zijn die alle kritiek op het regeringsbeleid censureren, een beleid dat hen triljoenen dollars oplevert? Mensen zijn niet dom. We kunnen zien wat er gebeurt. We kunnen de vraag stellen, Cui Bono? De mensen die ervan profiteren zijn de mensen die onze grondwettelijke rechten inperken en de democratie wereldwijd vernietigen. Zwitserland is de frontlinie voor deze strijd. We hebben alle Zwitsers nodig om naar buiten te treden, niet alleen voor Zwitserland maar voor de hele wereld, voor iedereen die wereldwijd van democratie houdt, die zijn medemens respecteert. Zwitserland is de frontlinie in de strijd om deze rechten terug te vorderen.

Terzijde: van Robert F. Kennedy jr. is net een nieuw boek verschenen – The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health

I take an in-depth look at the disastrous consequences of Dr. Anthony Fauci’s 50-year reign as America’s public health care.

 

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.