EU takelt af door crises en weeffouten

Dit bericht verscheen bij Novini

blankHet getouwtrek over de Brexit, de aanhoudende gele hesjes-rebellie in Frankrijk, de regeringscrisis in Athene, de eindeloos voortslepende formatie in Zweden en Letland en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wie zal deze knopen ontwarren?

De afgelopen dagen stonden geheel in de ban van het Britse hangen en wurgen rond het vertrek van het eilandrijk uit de Europese Unie, dat over slechts enkele weken aanstaande is. Het gesteggel in Londen kan echter niet verhullen dat het in de rest van de EU ook niet echt lekker gaat.

Griekenland

Terwijl er steeds nieuwe problemen opduiken blijven oude onopgelost of steken ze opnieuw de kop op. Het aantal breuken en crises is nauwelijks nog te overzien. Zo haalde Griekenland de krantenkoppen weer met een regeringscrisis over de Macedonische kwestie die decennia lang sudderde, nu geforceerd is maar niettemin voortsleept. En dan is er nog de dreiging dat Griekenland op afzienbare termijn weer bij het Europese Stabiliteitsmechanisme aanklopt voor een nieuwe bailout.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Frankrijk

Ondertussen vlammen in Frankrijk de protesten van de gele hesjes weer op. President Macron denkt het oproer te lijf te kunnen gaan door groepsgesprekken met burgers. Maar wat kan hij de Franse bieden? Toen de eisen nog eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren waren, hield de man in het Elysée de poot stijf. Nu hij gedwongen is de demonstranten tegemoet te komen, heeft de reeks eisen zich uitgebreid tot een bonte verzameling die moeilijk in zijn totaliteit te realiseren is.

Italië, Polen, Hongarije

Het begrotingstekort in Frankrijk geeft de Italiaanse regering een gouden argument in handen om eerdere EU-begrotingsafspraken aan de laars te lappen. Polen en Hongarije voelen zich door Brussel, Berlijn en Parijs inmiddels dermate gekoeioneerd, dat ze allang niet meer luisteren. Boven dit alles troont met Jean-Claude Juncker een fysiek aangeslagen en ook politiek nauwelijks meer tegen de situatie opgewassen Commissievoorzitter.

Roemenië

Als cynische slagroom op de taart neemt uitgerekend het politiek volatiele en door corruptieverdenkingen geplaagde Roemenië het raadsvoorzitterschap van de Europese Unie voor de riskante eerste helft van 2019 waar. De eerste helft van 2019 met al zijn onopgeloste crises en dan ook nog de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei.

Lees verder bij Novini

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.