Een visie voor een gezondheidszorg revolutie

Een gastbijdrage van
Thijs Hottenhuis

blankHoe zou het zijn als we een gratis wereldwijd systeem van medische opleidingen hadden, waardoor we overal genoeg gezondheidszorg medewerkers zouden hebben? Een systeem waar iedereen laagdrempelig in kan stromen, en zich tot hoog gekwalificeerde verpleegkundige of zelfs arts kan ontwikkelen? Een onafhankelijke organisatie, niet beïnvloed door de politiek of de farmaceutische industrie, waar gezondheid echt op de eerste plaats staat?

Ik heb een visie voor zo’n systeem. Mijn naam is Thijs Hottenhuis. Ik heb altijd een interesse in gezondheid en welzijn gehad, in de breedste zin. Deze belangstelling is door de zogenaamde “Covid-19 pandemie” nog veel sterker geworden. Ik ben geen gekwalificeerde verpleegkundige of arts. Ik ben wel een visionair. Ik denk dat je me het beste een “goed geïnformeerde, bezorgde burger” zou kunnen noemen.

Toen ik eerste berichten over het Covid-19 virus hoorde, vond ik dat erg heftig. En toen ik hoorde dat het sterftecijfer voor dit “nieuwe virus” op 3,4% zou liggen, schrok ik echt. Eén op de dertig mensen dood! Dat zou, naast het pijnlijke gemis van vrienden of zelfs geliefden, leiden tot een complete maatschappelijke ontwrichting. Ik begon me steeds meer in te lezen over het Covid-19 virus, wilde echt weten wat er aan de hand was.

Het werd al snel duidelijk dat het officiële verhaal niet klopte. Niet alleen die 3,4%, maar ook het nut van mondkapjes en afstand houden, plus het hameren op vaccinaties als enige oplossing. Dit rammelde aan alle kanten. Ik bleef doorgaan met mijn eigen onderzoek, en kwam een aantal zeer verontrustende zaken tegen, over het WEF en “The Great Reset,” en over de chronische corruptie van de Big Pharma bedrijven.

Ik heb zeker niet alle antwoorden over wat er nu echt gebeurd met de Covid-19 pandemie, maar weet wel dat onze gezondheid hierin niet de prioriteit was of is. Veel mensen die deze zoektocht maken raken gefrustreerd over hoe weinig macht we nog hebben over onze eigen levens. Maar er zijn ook mensen die kijken hoe ze een oplossing kunnen zijn voor de problemen van deze wereld. Ook ik heb hierin een positieve keuze gemaakt.

Een aantal beroemde quotes hebben mij hierbij geïnspireerd:

“Blind geloof in autoriteit is de grootste vijand van de waarheid.” — Albert Einstein
Ik moet niet blind volgen, maar mijn eigen oordeel ontwikkelen.

“Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis.” — Lao Tze
Ik kan mij alleen goed voelen als ik er voor kies om behulpzaam te zijn.

“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.” — Mahatma Gandhi
Klagen heeft geen zin, ik moet met een oplossing komen.

“De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degene die het doen.” — Steve Jobs
Het is mogelijk de wereld te veranderen, als ik mij niet beperk in mijn denken.

Gebaseerd op het bovenstaande heb ik een visie ontwikkeld voor een alternatief systeem voor medische opleidingen, waarbij werken met leren gecombineerd wordt. Deze visie is NUMMES, wat staat voor Nonprofit Universal Modular Medical Education System. Een visie voor een wereldwijde organisatie, waarbij mensen zonder voorkennis kunnen instromen, en in dertig stappen van opeenvolgende certificaten door kunnen groeien van leek tot volleerd arts.

Dit is een realistische visie. Het enige wat je echt nodig hebt om een goede medische professional te zijn, zijn kennis, vaardigheden, en ervaring. Kennis kan worden opgedaan door online training, eventueel aangevuld met offline training op NUMMES faciliteiten zoals ziekenhuizen en medische centra. Vaardigheden kunnen onderwezen worden in praktijklessen in deze NUMMES faciliteiten. En door werken in zo’n faciliteit met leren te combineren, kun je de benodigde ervaring opdoen, onder professioneel toezicht.

De onderste tien niveaus zijn vergelijkbaar met mensen die in ondersteunende taken werken in ziekenhuizen, of professionals zoals thuiszorg medewerkers. De volgende tien niveaus zijn op verpleegkundig niveau, van basis- tot operatiekamer verpleegkundige. En de hoogste tien niveaus zijn voor artsen, van beginnend arts tot volleerde dokter. Telkens als je alle eisen voor jouw niveau gehaald hebt, krijg je een certificaat en kun je doorstromen naar de volgende stap.

Om dit op te zetten, het van een visie in een organisatie te transformeren, dat is uiteraard een monsterproject. Waarom denk ik dat het überhaupt mogelijk is om dit te doen? Er zijn vier zaken die mij geïnspireerd hebben om hierin te geloven. Het hele NUMMES idee is eigenlijk een combinatie van oude ideeën, in plaats van een gloednieuw idee. Dit zijn de vier voorbeelden die ik hierin gevolgd ben:

 1. Online studie mogelijkheden
  Er is een exponentiële stijging in de beschikbaarheid van lesmateriaal online, gratis, ook op medisch gebied, wat we kunnen gebruiken.
 2. De PADI-duikorganisatie
  Ik ben een PADI duikleraar (nu inactief). PADI werkt ook met een globaal modulair systeem, waarin kennis en vaardigheden geleerd worden, en ervaring wordt opgedaan, verdeeld in modulaire blokken.
 3. De Open Source Software beweging
  Deze prachtige beweging van vrijwilligers laat zien hoe je met teamwork en ideële plannen prachtige resultaten kunt bereiken, goede software producten, via online en offline samenwerking.
 4. Bestaande medische faciliteiten met leer-werk trajecten
  Er zijn al trajecten voor leren en werken in de gezondheidszorg, waar we veel van kunnen leren. Veel medische faciliteiten zijn al bekend met het principe, wat zal helpen bij de introductie van NUMMES.

De bemoedigende citaten van mensen waar ik veel respect voor heb, plus de positieve resultaten van de vier bovengenoemde voorbeelden, geven mij het vertrouwen dat het mogelijk is om dit te doen. Ik heb de eerste stappen gezet, en zal hier mee doorgaan. Ik geloof in het NUMMES concept.

Stel je voor: een medische opleidingen organisatie, voor de mensen, door de mensen. Waar het echt puur om gezondheid voor iedereen gaat, zonder dubbele agenda. Met wereldwijd aangesloten faciliteiten, en een hoofdkantoor in Zwitserland. Gerund door een kleine kern van betaalde krachten en een grote groep van vrijwilligers. Dat is in een notendop mijn visie voor NUMMES.

Hiervoor heb ik dus heel veel hulp nodig, van mensen die dit ook een mooi idee vinden, en die willen helpen om het van een visie in een concrete organisatie te transformeren. Is dit iets voor jou? Voor meer informatie, het geven van terugkoppeling, of om actief mee te helpen, ga alsjeblieft naar nummes.org.

Thijs Hottenhuis

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.