Eigenlijk wilden we hier een simpele uitleg geven over wat precies een algoritme is. Maar juist deze versimpeling is in veel gevallen de oorzaak dat maar weinigen de echte essentie ervan pakken. Bovendien zijn er genoeg publicaties op internet te vinden waarvan we enkele onder dit bericht zullen linken.
Er is de laatste jaren heel wat over Big Data, Meta Data en algoritmen te doen. Veel mensen hebben de mond er van vol, maar weinigen weten bij navraag waar het precies over gaat. Deze groep van “niet wetenden” is nagenoeg identiek met diegenen die rond toeteren dat ze niets te verbergen hebben wanneer het over trackers, hackers, inlichtingen- of opsporingsdiensten gaat.
Deskundigen uit de ICT-wereld publiceren met regelmaat begrijpelijke uitleg over algoritmen en Big Data. Na het lezen van zo een uitleg lijkt het allemaal vrij eenvoudig en onschuldig. Feitelijk juist, maar zoals we het vaak zien is dit maar de halve waarheid.
Een algoritme
Een algoritme wordt graag als een stappenplan beschreven zoals bijvoorbeeld een taart bakken.
Doelstelling → ingrediënten → verwerking → taart
Dit is inderdaad een voorbeeld van een klein algoritmetje. Daar is nix mis mee.
Dat was dus de halve waarheid, waar de meeste publicaties over algoritmen dan ook klaar zijn.
Het wordt een ander verhaal wanneer deze ingrediënten bestaan uit persoonlijke data. Veel gegevens over menselijk handelen, veel gegevens over menselijk gedrag en hééééél veel privé gegevens.
Verdiepende publicaties of reportages wijzen er op dat allerlei bedrijven ons heimelijk bespioneren, wel of niet legaal, en ons allerlei zaken willen verkopen. Gepersonaliseerde advertenties, klinkt ook nog onschuldig. Immers, bijna iedereen verkeert in de illusie dat hij wakker genoeg is en zich niet ongewild laat verleiden. Bovendien is adverteren legitiem en bedrijven moeten geld verdienen.
Een zeer goede reportage van Tegenlicht weet zelfs te berichten dat bedrijven inmiddels in staat zijn om de burger niet alleen allerlei zaken op te dringen maar precies op het moment suprême, wanneer de toekomstige klant het meest ontvankelijk hiervoor is. Het “slachtoffer” verkeert op het moment van toeslaan in de meest gunstige emotionele conditie zodat deze doelpersoon bereid is met enkele kliks een peperduur jasje van lamsleer te kopen.
Alarm
Nu moeten natuurlijk alle alarmklokken gaan tingelen! Men heeft dus zicht op mijn emotioneel binnenleven? Ze kunnen dus uitvogelen of ik gestrest, labiel, gefrustreerd of euforisch ben? Wat weten ze nog meer van me? Want iedereen heeft wel eens iets te verbergen, dit wordt alleen bepaald door de context. Of vind je het wel prima dat de foto’s van je laatste gynaecologisch onderzoek op Facebook staan, of de knappe apotheker waarmee je net aan het flirten bent, deze even op zijn beeldscherm klikt?
Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, om zo meer kan men de doelstelling (taarten) variëren. Ook stijgt de waarschijnlijkheid dat het bereikte doel de oorspronkelijke doelstelling benaderd. Dit laatste is overigens belangrijk om vast te houden: benaderd.
Doelstelling → ingrediënten → verwerking → taart
Doelstelling: maak een lijst van alle potentiële terroristen in het postcodegebied 1234AB →
Ingrediënten: Neem hier voor deze Big Data→
Verwerking: gebruik het algoritme A5574, bijv. verzamelen, vergelijken, filteren, weging, berekenen, enz →
Doel (taart): 33 personen gevonden met naam en adres. Overigens onduidelijk waarom, maar uw naam staat ook op de lijst.
Nu gaat het om een rekenmodel waarbij men naar een uitkomst streeft die het meest waarschijnlijk is. Dat wil zeggen dat het voor het grootste deel, x%, klopt en voor een kleiner deel, y%, dus niet. Men weet dat het nooit voor 100% twijfelvrij zal kloppen.
Ook dit laatste is weer zeer belangrijk om even vast te houden omdat we dit in de (nabije) toekomst steeds meer zullen gaan vergeten. De uitkomst van een algoritme is altijd de grootste mogelijke waarschijnlijkheid over een bepaald gegeven, maar geeft nooit de waarheid weer.
Rechtsstaat
In de toekomst zullen algoritmen ook in de rechtsspraak hun intrede gaan doen. Rechters zijn mensen en mensen kunnen vermoeid zijn, kunnen zich vergissen, maken fouten en oordelen altijd vanuit subjectieve opvattingen, bovendien zijn ze duur.
De roep zal gaan klinken naar “objectieve”, efficiëntere en betrouwbaardere rechtsspraak. Geen wachtlijsten meer en veel goedkoper. Want in de toekomst zouden algoritmen met een waarschijnlijkheid van 98% of meer, het “betere” vonnis kunnen vellen. Een aanzienlijk hogere score dus dan een rechter van vlees en bloed. Men is dan wel inmiddels vergeten of neemt het op de koop toe, dat een algoritme niet objectief is en slechts waarschijnlijkheden produceert. Ook heeft een algoritme niets met moraliteit te maken.
Over deze toekomst muziek zullen we in een later artikel binnenkort verder ingaan.
Inlichtingen- en opsporingsdiensten.
Algoritmen die worden losgelaten op een gigantische berg aan Big Data en grote hoeveelheden aan persoonlijke gegevens zijn nodig om de criminaliteit en terreur te kunnen bestrijden. Onzin, sinds de “War on Terror” is losgebroken wordt ons deze noodzaak voorgespiegeld maar de noodzaak en effectiviteit hiervan is tot nu toe nog nooit aangetoond. Ook de commerciële schanddaden vormen nog niet het grootste gevaar welk achter de omgang met algoritmen schuil gaat.
Waar het de grote techbedrijven samenwerkend met onze veiligheidsdiensten werkelijk om gaat, is om computers menselijk gedrag te leren “begrijpen”. Wanneer de computer ons gedrag begint te “begrijpen” kunnen ze dit gedrag niet alleen voorspellen maar ook beïnvloeden en vormen. En hier komen de grote interesses in het spel, het gaat niet om advertenties of artikelen verkopen het gaat over de controle van het gedachten goed en gedrag van de massa en van het individu.
Wanneer ons denken ver genoeg gemanipuleerd is zullen we zaken zoals hierboven met de rechtsspraak beschreven, gaan toejuichen en met groot enthousiasme omarmen. Welkom in de wereld van George Orwell.
De data die hiervoor nodig zijn en gebruikt worden, leveren we de diensten allemaal zelf, vrijwillig en vol overgave. De meesten van ons, bouwen dus actief mee aan de totalitaire staat waarin we straks zelf gevangen zitten.
Waarmee leveren we al deze data?
Pinnen, OV-chipkaart
Smartphones principieel en de meeste apps in het bijzonder.
WhatsApp, Facebook
Google: Zoekmachine, Chrome, Drive
Mailverkeer via de zogenaamde “gratis” diensten zoals Gmail, Hotmail, Yahoo, icloud enz.
Netflix, Spotify
Navigatie systemen
Smart TV, smart watch enz.
Smart verwarming, bepaalde kamerthermostaten en sommige rookmelders
De lijst is nog langer….
Waarom werken we allemaal actief aan onze eigen ondergang mee? Is het gemak, vermaak of het “gratis” gebruik de kick? Of gewoon dom en luiheid?
Voor alle hierboven genoemde data- bronnen, lekken en sporen zijn goede alternatieven beschikbaar. Ja, en sommigen zijn net iets onhandiger in het gebruik. Bij genoeg interesse zullen we dit ergens op WakkerMens nog een plekje geven.
Tegenlicht
De hier volgende uitzending van Tegenlicht geeft een goede indruk over de actuele ontwikkelingen. Helaas wordt ook bij deze reportage vooral op de commerciële kant ingegaan. De essentie hoor je slechts tussen de regels door: het beheersen van ons denken en de manipulatie van ons gedrag.
Ook wordt in dit interview gezegd dat je als enkeling geen invloed op deze ontwikkeling hebt. Dit is natuurlijk onzin. De plofkip wordt geproduceerd omdat we deze kip kopen. Wanneer we vanaf vandaag besluiten de plofkip niet meer te kopen, wordt deze overmorgen niet meer geproduceerd.
Vertrouwd u onze eigen staat eigenlijk nog?
Bent u nog steeds van mening dat de staat het beste met ons burgers voor heeft? Zou het kunnen zijn dat de staat geheel andere interesses heeft? Hierover vindt u in onze videotheek een interessante lezing van Rainer Mausfeld: De angst van de Machtelite voor het Volk
Hoe de politie haar buitenwettelijke surveillancenetwerk uitbreidt.
CBP: Overheid overtreedt steeds vaker privacywet
Overheid stimuleert en subsidieert illegale camera’s
Geheime diensten mogen straks veel meer. Waar is het toezicht?
Minister komt met zorgwekkende antwoorden op Kamervragen over CATCH
Slimme meter kan je weigeren (Uit een nieuwsbrief van WakkerMens)
Over algoritmen en Big Data
Wat is een algoritme? (De Correspondent)
Wat is Big Data? (De Correspondent)
Algoritmes op Mediawijsheid
Een kijkje in de illegaliteit:
De taxi centrale
U staat op een zwarte lijst
Cash is het laatste bastion van de privacy
EFF: Ring moet geen gezichtsherkenning aan deurbel toevoegen
Hoe Nederland en andere Europese landen mensenrechten uitkleden in de strijd tegen terrorisme