Beroep 25 organisaties op Internationaal Strafhof: stel onderzoek in naar situatie in Palestina

blank

The Rights Forum en 24 andere organisaties dringen er in een open brief bij het Strafhof op aan een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden niet langer uit te stellen. Israël gaat in bezet gebied al 51 jaar straffeloos zijn gang en de situatie van de Palestijnen verslechtert met de dag.

 

Het Internationaal Strafhof in Den Haag.Bouwwereld

De open brief, gericht aan hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC), is ondertekend door 25 (coalities van) organisaties uit verschillende landen. Zij signaleren dat het Strafhof inmiddels bijna vier jaar bezig is met een verkennend onderzoek naar ‘de situatie in Palestina’, en beklemtonen dat een officieel onderzoek geen verder uitstel verdraagt. In het vooronderzoek beoordeelt het hof of wordt voldaan aan de criteria voor het instellen van zo’n officieel onderzoek.

In hun brief, die hieronder te lezen is, onderstrepen de organisaties de straffeloosheid waarmee Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem en Gaza zijn gang blijft gaan. Meer dan 550 Palestijnen zijn gedood sinds het verkennend onderzoek begon, vele duizenden zijn gewond geraakt. Daarnaast heeft Israël het tempo van de illegale kolonisering van de Westoever en Oost-Jeruzalem opgeschroefd, en staan 45 bedoeïenendorpen – Khan al-Ahmar voorop – op de nominatie door Israël te worden ontruimd en gesloopt. In de Gazastrook nadert het moment waarop de strook volgens een VN-rapport onleefbaar is.

Er bestaat ter plaatse geen autoriteit die in staat of van zins is plegers van mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid ter verantwoording te roepen, benadrukken de organisaties. Straffeloosheid is de norm waar het Israëls politiek betreft. Juist aan die straffeloosheid zou met de oprichting van het Strafhof een eind worden gemaakt, stellen de organisaties onder verwijzing naar het oprichtingsstatuut, het Statuut van Rome. Het is de allerhoogste tijd dat ook de Palestijnen de bescherming krijgen waarop zij recht hebben.

Joint Open Letter

END IMPUNITY AND OPEN INVESTIGATION ON PALESTINE

Dear Madam Prosecutor,

 » Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.