Vlaggenprotocol

Dit artikel verscheen in het huis-aan-huis-blad Contact. (Achterhoek)
Een blad dat mij in de afgelopen drie jaar  al vaker positief was opgevallen door het publiceren van ‘afwijkende’ geluiden.
Dit zijn voor mij hoopgevende signalen!

Een opinie stuk van  Annelies van der Veer

Op m’n fiets kom ik langs ‘t gemeentehuis van Bronckhorst dat in een niet ver genoeg verleden net buiten het dorpje Hengelo is neergezet. Je kunt ‘t gebouw door z’n kolossale afmetingen en klimaat-deugen-architectuur niet onopgemerkt passeren. In ‘t dorp zou ‘t meer detoneren maar nu staat ‘t midden in het prachtige coulisselandschap waarop ik na tien jaar nog steeds ‘n beetje verliefd ben.

Wie schetst mijn verbazing als ik voor de ingang maar liefst vier vlaggen zie wapperen? Alweer niet aan ‘t oog te onttrekken. Twee van de vier vlaggen herken ik niet, dat wil zeggen, ik associeer ze niet met een Nederlands gemeentehuis en de andere twee zijn lastig te ontcijferen dus ik stap even af om ‘n foto van ‘t viertal te maken.

De vlaggen bij het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. Foto: Annelies van der Veer

De Nederlandse vlag zit er niet bij, dat had ik al wel gezien, de markante groene Achterhoekse echter evenmin. Wel, pal langs de rand van het toegangspad naar het gemeentehuis, een geel-blauwe vlag, bij nader inzien de Oekraïense vlag.

Is de Achterhoek een provincie van Oekraïne geworden? Een land ongeveer vijftien keer zo groot als Nederland, dat tamelijk ver weg ligt?

Waarom niet de Afghaanse vlag en die van Ethiopië, Jemen, Nigeria, Somalië en Venezuela om ‘n paar landen te noemen waar immers al jaren, zo niet decennia, oorlog woedt?

Ik volg geen leugenachtige oude staatsmedia – wat ik iedereen kan aanraden – waar gepropagandeerd wordt, notabene door de zittende premier, dat dit ONZE oorlog is. Ja, dat lees of hoor ik dan weer in de vrije media maar met een genuanceerd commentaar erbij, en waar getracht wordt met gezond verstand de waarheid te achterhalen.

Ik wil niemand bang maken maar Oekraïne is (nog steeds) geen NAVO-lid, wat betekent dat dit nooit onze oorlog kan zijn en dat Rusland het recht heeft om bijvoorbeeld de haven van Rotterdam lam te leggen als Putin, logisch nadenkend, tot de conclusie komt dat er via deze haven allerlei oorlogsmateriaal naar Oekraïne wordt getransporteerd. En dat vindt nu plaats! Een levensgevaarlijke situatie die gemakkelijk kan escaleren maar zo zal het de oude-media-kijker niet worden uitgelegd, vrees ik. Terug naar de vlaggen in onze nu nog zo prachtige Achterhoek.

Precies tegenover deze uitheemse vlag, dus eveneens vlak naast het toegangspad naar het gemeentehuis, waar meestal weinig ambtenaren te bespeuren zijn, hangt een veelkleurige vlag die je wel op zogeheten Gay Prides in steden als Amsterdam aantreft.

Maar voor een gemeentehuis?! Bemoeit de gemeente zich inmiddels ook al met de geaardheid van mensen en is het ineens niet meer genoeg dat we ieders geaardheid tolereren maar moeten we er nu ook openlijk trots op zijn?

Wat is dit voor politieke flauwekul of dient het wellicht een specifieke wethouder-agenda? Net als die Oekraïense vlag?

De andere twee vlaggen vallen ‘n stuk minder op, die moet je echt lezen om ze te herkennen. Op de ene staat ‘Gemeente Bronckhorst’, dat is wel handig om te weten natuurlijk en op de andere staat ‘Omgevingsdienst Achterhoek’. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Immers de gemeente, in dit geval Bronckhorst, staat in dienst van de mensen in de nabije omgeving.

Vanuit mensenperspectief is ‘t dus veel logischer om voor dit gemeentehuis een ‘Trots Op Onze Boeren-vlag’ uit te hangen nu deze groep zo krankzinnig hard wordt veroordeeld en aangepakt door de landelijke overheid alsof Stalinistische (onteigenings)tijden herleven. De omgekeerde ‘Nederland In Nood-vlaggen’ die je hier nog steeds voor boerenbedrijven ziet, zijn daar een zichtbaar bewijs van.

Ik begrijp daarom volstrekt niet waarom met al ‘t leed om ons heen die ‘regenboogvlag’ en Oekraïnevlag voor het Achterhoekse gemeentehuis hangen. Die vlaggen werken enorm vervreemdend. Wat hebben de bewoners van een groot gedeelte van de Achterhoek aan dit gemeentebeleid?

En als ik het niet begrijp zijn er vast meer mensen die ‘t niet vatten.

En dan nog iets. Het vlaggenprotocol 2023 gaat alleen over de Nederlandse vlag. Die vlaginstructie blijkt niet bindend, je ‘mag bij persoonlijk lief en leed ook op andere dan de voorgestelde dagen de vlag hijsen’.
Toch heeft de gemeente Bronckhorst ervoor gekozen de omgekeerde Nederlandse vlaggen die van de noodsituatie alhier getuigen langs de doorgangswegen te laten verwijderen. Het ene leed is blijkbaar het andere niet…

Over buitenlandse of andere vlaggen zegt het vlaggenprotocol niets. Ik krijg sterk de indruk dat de gemeente zelf maar wat met vlaggen aanrommelt en iedere wethouder z’n hobby met ‘n eigen vlag uitoefent. Dit heeft toch niets meer met de gemeente te maken?!

Verwijder dus alsjeblieft die twee vlaggen en hang vervolgens de Achterhoekse vlag uit! Dat is dan ‘n stapje in de goede richting van de gemeente die er voor de mensen is en niet andersom.

Annelies van der Veer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.