Vandaag in de post

Ik mag van het NMO (National Media Onderzoek) geheel anonym aan een mediaonderzoek deelnemen – welk een eer!. Daar staat zelfs een beloning tegenover, het enige wat ik hoef te doen is de app te downloaden en me aan te melden.

Heet de app toevallig Pegasus? Hoe krijg je als overheid de burger zover vrijwillig spyware op zijn telefoon te downloaden? Je maakt hem wijs in zijn meenig geïnteresseerd te zijn en betaald hem een kleine vergoeding.

Stel nu eens dat er niet een panel van 3500 mensen aan het onderzoek meedoet, maar een van 10 miljoen? Dan kun je de bevolking al aardig in de gaten houden. Maar uiteraard wordt de privacywetgeving streng nageleefd en niemand zal naar mailtjes, sms’jes etc. kijken. Hoedt het feit dat hierop gewezen wordt niet al impliciet in dat dat technisch wel zou kunnen? Hoeveel levert het verkopen van data eigenlijk op? En kan iemand me uitleggen hoe je geheel anoniem een waardebon van Bol.com kunt ontvangen? Dit zijn slechts een paar vragen die in mij na lezing van de onderstaande tekst in mij opkomen – maar ik ben dan ook een notoire complotdenker.

Ik ben ook niet de enige die zo haar twijfels heeft, hier nog een diepgaand artikel over het thema, getiteld: “Ik zou niet meedoen aan het Nationaal Media Onderzoek”


Hier de gescande tekst van de van de brief:

Beste mevrouw, meneer,

Graag nodigen we u uit voor een heel speciaal project het Nationaal Media Onderzoek (NMO) Dit is het nieuwe onderzoek in Nederland dat de bekende kijkcijfers en luistercijfers levert en dat inzicht geeft in het gebruik van websites en apps. Wij voeren het onderzoek uit in opdracht van grotere en kleinere mediabedrijven. U kunt daarbij denken aan NPO. RTL, Discovery Channel, Qmusic, Classic NL, de uitgevers van de Volkskrant, LINDA., Weekend en vele anderen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureaus Kantar en Ipsos.

Het Nationaal Media Onderzoek is geen eenmalig onderzoek, maar u wordt lid van een panel van ongeveer 3.500 mensen, die samen een goede afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking. Dit panel heet het NMO Multimedia Panel.

Het NMO Multimedia Panel is bedoeld om de kwaliteit en de inhoud van programma’s op televisie en radio en van websites te verbeteren en zo goed mogelijk af te stemmen op de gebruikers. Dat geldt ook voor de reclame. U kunt hier dus een belangrijke bijdrage aan leveren. Tegen een goede beloning natuurlijk!

blankHoe doet u mee?
Het enige wat u hoeft te doen is een korte vragenlijst invullen en een app installeren op uw smartphone. U hoeft verder niets te doen behalve de app actief houden op de achtergrond.
Via de Kantar websitult u een korte vragenlijst in, De gegevens uit deze vragenlijst worden vervolgens verstrekt aan Ipsos. Daarna zal Ipsos u
uitnodigen om een app te downloaden op uw smartphone. Meer gedetailleerde informatie over het NMO Multimedia Panel en de app van Ipsos kunt u vinden op https://nmo.ipsos.com/multimedia.html

blankWat doet de app?
Deze app meet naar welke radiozenders u luistert en naar welke televisiezenders u kijkt. Dat doet de app door steeds stukjes geluid vast te leggen van programma’s die u kijkt of luistert. Die fragmenten kunnen wij vergelijken met het geluid van de echte programma’s, muziek en online video’s, zodat we achteraf een goed beeld krijgen van wat mensen in het panel kijken en luisteren. Dus niet van u persoonlijk, maar van het panel. U doet dus anoniem mee.

Daarnaast meet de app ook welke websites u bezoekt en welke apps u gebruikt. Ook dat doen we helemaal anoniem. Persoonlijke gegevens worden door ons alleen gebruikt om contact met u te hebben voor bijvoorbeeld de uitkering van de beloning. Verder niet. We kunnen niet uw persoonlijke
gesprekken volgen en we hebben ook geen toegang tot bijvoorbeeld uw Whatsapp berichten, e-mail, sms’jes, online bankieren of andere persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

⇒ U kunt hier beginnen.
Vul de vragenlijst online in op: https://meedoen.tns-nipo.com met inlogcode 0000-XX0XX

De vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. Als u bereid bent mee te doen aan het NMO Multimedia panel ontvangt u na het invullen van deze online vragenlijst € 5,- in de vorm van een Bol.comcode. Bij uiteindelijke deelname aan het panel ontvangt u een additionele vergoeding.
Kunt u de vragenlijst niet online invullen? Of heeft u geen smartphone? Neem dan contact met ons op via 0800 9077 (gratis) of mail naar support@nl.ipsosmediacell.com

blankWat staat hier tegenover?
Voor deelname aan het NMO Multimedia panel ontvangt u verschillende beloningen in de vorm van waardebonnen van onder meer Bol.com. Allereerst ontvangt u een startpremie van €10,- na installatie van de app en nadat we vijf dagen data van uw smartphone hebben ontvangen. Daarnaast ontvangt u per jaar minimaal €70,- aan bonnen van onder meer Bol.com, op voorwaarde dat de app zoveel mogelijk aan blijft staan. De uitbetaling vindt steeds per maand plaats.

blankWij gaan veilig om met uw gegevens!
Het Nationaal Media Onderzoek wordt uitgevoerd door Ipsos en Kantar. Dat zijn twee grote onderzoeksbureaus die zich strikt houden aan de regels over privacy. Uw gegevens zijn dan ook in veilige handen. Wilt u alles lezen over hoe wij omgaan met uw privacy, kijk dan op
https://nmo.ipsos.com/docs/Privacyverklaring Multimedia Onderzoek.pdf.

Wij zouden het heel erg leuk vinden als u wilt deelnemen aan het Nationaal Media Onderzoek.

Alvast hartelijk bedankt!

Met vriendelijke groet,

Karin Pijnaker
Onderzoeksdirecteur
Kantar
Irena Petric
Onderzoeksdirecteur
Ipsos

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.