Sinds jaar en dag proberen de Verenigde Staten Europa af te brengen van het betrekken van Russische energiedragers. Officieel argumenteert men dat Europa een te grote energieafhankelijkheid van Rusland heeft en men het daarvoor beschermen wil. Ondertussen nemen de VS zelf op grote schaal Russisch gas en olie af.
Wie de in Washington opgestelde teksten leest, waarmee buitenlandse bedrijven bedreigd worden met drieste sancties voor het met Rusland in zaken gaan voor de aanleg of uitbating van pijpleidingen, ontdekt al snel eenduidige aanwijzingen dat het in werkelijkheid niet om Europese energieafhankelijkheid, maar veeleer om de afzet van Amerikaans aardgas gaat.
Niet concurrerend
De winning van het schaliegas is niet alleen milieuonvriendelijk, fracking is ook duur. Daarbij komt het lange zeetransport over de Atlantische Oceaan, dat voor aardgas uit Rusland en andere Euraziatische landen overbodig is. Zodoende is het Amerikaanse gas op een vrije markt niet concurrerend. Dus grijpen de Amerikanen naar politieke pressiemiddelen om hun waar toch te slijten.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!
Gunstige prijzen
Het toppunt van huichelarij is echter het eigen inkoopgedrag van de ‘laatste supermacht’. Over het hele afgelopen jaar hebben de VS LNG, dat wil zeggen vloeibaar gemaakt aardgas, in gigantische tankers van het Jamal-schiereiland in het hoge noorden van Rusland afgenomen. Ze hebben daarbij van de gunstige prijzen van deze Russische grondstof geprofiteerd. Gunstige prijzen die men de Europeanen wil ontzeggen.
Zware olie
Daar komt nog de massieve inkoop van Russische aardolie bij. Waar het aandeel daarvan in de Amerikaanse import in 2017 reeds vier procent bedroeg, lijkt deze na de tegen Venezuela ingestelde sancties verveelvoudigd te zijn. De Amerikaanse olieraffinaderijen hebben zware, zwavelhoudende olie nodig. Voorheen betrokken ze die vooral uit het Zuid-Amerikaanse land waar nu al enige tijd door middel van een flakkerende revolutiepoging de “democratie bevorderd” wordt.
Selectieve ‘bezorgdheid’
Rusland wint dergelijke olie vooral in het Oeral- en Wolgagebied. Het als alternatieve leverancier in aanmerking komende Saoedi-Arabië wil zijn olieproductie niet opvoeren nu de prijs eindelijk weer goed is. En de Amerikanen willen geen olie uit Iran betrekken. Zodoende hebben de Amerikanen zich nu ingesteld op het betrekken van olie uit Rusland. En dat zal nog wel enige tijd zo blijven. Dat de VS hiermee zelf een grote energieafhankelijkheid van Rusland hebben, vecht de kennelijk alleen om Europa “bezorgde” Amerikaanse politiek interessant genoeg niet aan.