De G20-top in Osaka kon de indruk wekken dat de betrekkingen tussen het Westen en Rusland weer zouden kunnen normaliseren. Zolang Europa zich op Amerika oriënteert is dat echter niet te verwachten.
Donald Trump en Vladimir Poetin gingen tijdens de top in ieder geval op een normale manier met elkaar om, al was Poetin begrijpelijk op zijn hoede.
Een ander signaal van beginnende ontspanning is het besluit van de Raad van Europa om Rusland zijn stemrecht terug te geven. Dat werd vijf jaar geleden als sanctie op de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie afgenomen. Daarbij speelden overigens financiële motieven een belangrijke rol. De organisatie kan de Russische contributies van inmiddels 55 miljoen euro voor 2017 en 2018 slecht missen. Blijft staan dat de meerderheid van de 47 lidstaten, ondanks het verzet van Oekraïne en enkele bondgenoten, met name de Baltische staten, ten gunste van Rusland besloot. Een eerste stap in de goede richting.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!
De Oekraïense opvatting van democratie
Oekraïne spreidde in reactie hierop nog eens zijn opvatting van democratie ten toon, door na het meerderheidsbesluit met enkele medestanders buiten de vergaderorde een verklaring op te lezen en vervolgens de zaal uit te benen. Kiev kondigde aansluitend aan zijn medewerking aan de Raad van Europa op te schorten. De uitnodiging aan waarnemers van deze organisatie voor de aanstaande parlementsverkiezingen in Oekraïne trok Kiev subiet weer in.
Sancties tegen Rusland volstrekt zinloos gebleken
Vijf jaar na het opleggen van de sancties tegen Rusland is overduidelijk gebleken hoe zinloos deze zijn. De sancties hebben politiek niet het beoogde effect en doen economisch ook veel schade aan de EU-lidstaten. Niet voor niets riepen ook al diverse Duitse deelstaatpremiers op tot het beëindigen van de sancties. Het is dan ook de hoogste tijd dat de Europese Unie en de lidstaten ernstig nadenken over hun Rusland-beleid.
Amerika isoleert Europa van geografisch meer nabije & logische partners
Intussen is Rusland zich in de afgelopen jaren economisch toenemend op China en India gaan oriënteren. Het illustreert de beperkte blik van de meeste Europese politici, die niet buiten de Atlantische kaders durven denken. Daartoe dikwijls ook amper in staat zijn. Zo stellen ze zich passief op, terwijl de Verenigde Staten en hun Arabische cliëntstaten de spanning met Iran opvoeren. Ook in dit geval brengen de Amerikaanse sancties aanzienlijke economische schade voor Europese landen met zich mee. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van een eventuele oorlog.