Oppervlakkige gedachteloosheid…

Actueler dat ooit, een fragment uit een voordracht uit 1919.

blank“Kijkt u eens onbevangen naar de verschrikkelijke gedachteloosheid, de grenzeloze oppervlakkigheid waaruit zich de treurige verhoudingen hebben ontwikkeld zoals die nu heersen.
(…) Aan de ene kant wordt het aantal mensen die in de oppervlakkige verwarring geen idee meer hebben waarover zij praten steeds talrijker.
(…) Aan de andere kant zijn er steeds meer mensen die in troebel water willen vissen, die de verwarring aangrijpen om alles wat zij willen in te fluisteren, want bij mensen in verwarring kan men alle mogelijke impulsen inplanten. Onder degenen die in verbinding staan met de aardse verwarring, bevinden zich ook de geesten van het bedrog, de ahrimanische geesten. Het is mogelijk het tegendeel van wat verstandig is, het tegendeel van het gezonde bij de mensen in te fluisteren, wanneer men op hun verwarring inspeelt.”

(Rudolf Steiner, voordracht op  5 april 1919, GA 190 – vertaling jh)

2 gedachten over “Oppervlakkige gedachteloosheid…”

 1. Bedankt, en zo is het. Nog een veelzeggend citaat:

  In het najaar van 1917 gaf Rudolf Steiner een serie van veertien lezingen in Dornach in Zwitserland. In een ervan merkte hij op dat er een tijd zal komen waarop mensen zullen zeggen: “Het is pathologisch als mensen zelfs maar denken in termen van geest en ziel. ‘Gezonde’ mensen spreken alleen maar over het lichaam. Het zal als een teken van ziekte worden beschouwd als iemand op het idee van zoiets als een geest of een ziel komt. Mensen die zo denken zullen als ziek worden beschouwd en − u kunt er zeker van zijn − er zal hier een geneesmiddel voor worden gevonden … Vanuit een ‘gezond stand- punt’ zullen mensen een vaccin uitvinden om het organisme zo vroeg mogelijk te beïnvloeden, bij voorkeur zodra het wordt geboren, zodat dit menselijke lichaam nooit ook maar op de gedachte komt dat er een ziel en een geest zijn … Materialistische artsen zal worden gevraagd de zielen uit de mensheid te verdrijven.”
  In een andere lezing verklaarde hij: “… de geesten van de duisternis zullen hun menselijke gastheren, in wie ze zullen wonen, ingeven een vaccin uit te vinden dat alle hang naar spiritualiteit uit de ziel van mensen zal verdrijven als ze nog heel jong zijn, en dat zal op een indirecte manier via het levende lichaam gebeuren. Tegenwoordig worden lichamen tegen enkele dingen ingeënt; in de toekomst zullen kinderen worden ingeënt met een stof die ongetwijfeld zal kunnen worden geproduceerd, en dit zal hen immuun maken, zodat ze geen dwaze neigingen die met het spirituele leven verband houden ontwikkelen − ‘dwaas’ hier natuurlijk in de ogen van materialisten.”

  Beantwoorden
 2. Das war einmal.
  En om dat wat hij ooit uitsprak zonder nuance en context als een dogma plakken op alles dat er vandaag gebeurt… en dat uitschreeuwen…
  Steiner zou zich in zijn graf omdraaien.
  Kijk liever naar hoe hij zelf met hoofd hart en hand in zijn tijd scheppend doorging… ondanks zijn inzichten.
  Dat appel is er nog steeds.
  En uitvoerbaar.
  Vraagt wel om een andere focus en energie dan speuren naar de gewenste bevestiging.
  Wakkermens: (her)ken Uzelf

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.