Onthullingen van Oekraïense ex-premier

 

“Poetin heeft honderdduizenden levens gered”
zegt de voormalige premier van de Oekraïne

Waarom is het Oekraïne-Rusland conflict in deze hevigheid losgebarsten? Voor iedereen die het conflict nauwlettend heeft gevolgd, kwam het Russische ingrijpen praktisch uit de heldere hemel vallen. Op 21 februari had Poetin een één uur durende toespraak aan de natie gehouden, waarin hij in de laatste paar zinnen – als het ware terzijde – de onafhankelijkheid van de Donbass-republieken erkende. Terwijl ik nog aan het vertalen van deze toespraak was, heeft Poetin zich op 24 wederom tot het volk gericht, en wat zeer uitzonderlijk is om 6 uur ‘s ochtends. Gelijktijdig begon de inval in de Oekraïne. Iedereen vroeg zich af wat Poetin tot deze stap heeft bewogen. Daarvoor had Poetin steeds verzekerd dat de Russische Federatie niet van plan was de Oekraïne aan te vallen. Was Poetin plotseling gek geworden zoals de westerse media ons willen doen geloven? Of was er iets ernstigs voorgevallen wat Poetin tot deze stap heeft bewogen? De onderstaande tekst zou misschien een verklaring kunnen zijn.

 

MOSKOU, 4 maart/Radio Sputnik.
De voormalige premier van de Oekraïne, Mykola Azarov, heeft steun verleend aan de militaire operatie van Rusland, zoals hij nu op Facebook en VKontakte bekend maakt.

“Pas nu is het mogelijk geworden inlichtingen vrij te geven omtrent de voorbereidingen van provocaties, die dan gevolgd zouden worden door een verraderlijke aanval, met het doel de bevolking op het grondgebied van de LNR en de DNR uit te roeien. Poetin was de Oekraïne en de NAVO een slag voor en redde daardoor honderdduizenden levens in de republieken”, aldus Azarov, in een interview met RIA Novosti.

blankAzarov legde uit de Oekraïense militaire staf een provocatie aan het voorbereiden waren om vervolgens over te kunnen gaan tot de vernietiging van de bevolking in de Donbass.

De voormalige premier van de Oekraïne lichtte toe dat de aanval van de Oekraïense strijdkrachten op de volksrepublieken eind februari had moeten beginnen.

“Een etmaal voor het begin van […] de uitroeing van de Russischtalige bevolking in Donbass, moesten lotsbepalende beslissingen worden genomen. Het Oekraïense leger (AFU), geleid door de Nationalistische vrijwilligersbataljons, bereidde zich voor op een militaire operatie in de Donbass op 25.02.22,” verklaarde Azarov.

De voormalige premier van de Oekraïne maakte dit bekend in verband met de speciale militaire operatie van Rusland, met het doel om de Oekraïne te demilitariseren. Deze operatie werd op 24 februari door de Russische president Vladimir Poetin in gang gezet.


In een toespraak tot het Russische volk(1)zie ons artikel: Toespraak van Poetin op 24 februari 2022 lichtte Poetin dit besluit toe en baseerde zich daarbij op het VN-Handvest, de sanctie van de Federatieraad en de eerder ondertekende overeenkomsten met de Donbass-republieken.
Het staatshoofd benadrukte dat de verantwoordelijkheid voor eventueel bloedvergieten op het geweten van de Oekraïense autoriteiten zal rusten. De president drong er bij de Oekraïense troepen ook op aan “de wapens neer te leggen en naar huis te gaan”.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat het Russische leger tijdens de lopende speciale operatie alleen militaire infrastructuur uitschakelde en geen woonwijken van Oekraïense steden onder beschot nam.


Azarov maakt op mij de indruk van een rationeel redenerend iemand, en is geen warrige complotdenker die wilde theorieën rondstrooit. In zijn tijd als premier stond die bekend als een “droogkloot” die als maar wilde bezuinigen, verder werd hem ook nog verweten dat zijn Oekraïens zo belabberd was.

Tijdens een televisieoptreden beklemtoonde Azarov tevens:

  • De NAVO is van plan een kernoorlog tegen Rusland te ontketenen door deze zomer vier brigades(2)Een brigade bestaat uit 3-6 bataljons/divisies. Al naar gelang van het oorsprongsland kunnen dat 2000-10000 man zijn, waaronder een luchtbrigade getraind voor het inzetten van kernwapens in de Oekraïne te ontplooien;
  • Het conflict zou eind 2022 worden uitgelokt;
  • De NAVO-strategie behelsde de blokkade van Kaliningrad met de hulp van het Poolse leger, en de omsingeling van de vredeshandhavers in Transnistrië door de strijdkrachten uit Roemenië;
  • Kiev bereidde een provocatie voor met het doel de bevolking van de volksrepublieken van Donetsk en Loegansk te vernietigen. De Russische president Vladimir Poetin heeft door zijn ingrijpen een groot aantal levens in de Donbass-regio gered;
  • Rusland heeft besloten de orde in de Oekraïne te herstellen om een derde wereldoorlog en een aanval op het eigen grondgebied te voorkomen.

Wie is nu eigenlijk Nikolaj Azarov? Weet hij überhaupt waarvan die spreekt? Mij dunkt van wel.

Nikolaj Janovitsch Azarov was tussen 2010-2014 premier van de Oekraïne onder president Janoekovitsj. Azarov (geb. 1947) in een Estisch-Russisch gezin, heeft in Moskou geologie gestudeerd en heeft op verschillende plaatsen in de toenmalige Sovjet-Unie als mijnbouwingenieur gewerkt. In 1984 verhuisde hij naar Donetsk, waar hij in directeur van het mijnbouw instituut was en tot professor aan de universiteit Donetsk in het vak geologie werd benoemd.

Begin jaren 90 ging hij dan de politiek in en was kandidaat voor een voor een functie van de CP van Donetsk. Later sloot hij zich aan bij de partij van nationale wedergeboorte. In tegenstelling met wat we in de berichtgeving hier horen, deed de Oekraïne zich zwaar met de overgang naar een “democratisch” stelsel. In 2004 vond er ook al een kleurenrevolutie plaats, kennelijk met een onbevredigend resultaat, dus 2014 werd het nog een keer geprobeerd, dit keer met groter succes. In de hele periode voor de Maidan bekleedde Azarov hoge functies, totdat hij in 2010 uiteindelijk tot premier werd gekozen.

Toen hij zijn ambt aantrad hield hij een toesprak tot de Opperste Raad:

Vorige week heb ik […] verslag uitgebracht over de kritieke toestand waarin de regering Timosjenko het land achterlaat. Kortom: het land wordt geplunderd. De staatskas is leeg, de economische neergang zet door, de staatsschuld is verdrievoudigd, er is geen begroting voor 2010. We moeten Oekraïne dus opnieuw opbouwen: elke industrie, elke regio, en het regeringsstelsel als geheel.

Als je de Maidan-beweging kort zou willen beschrijven, dan was de aanstoot het associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne. De EU eiste dat de Oekraïne alle banden met Rusland moest verbreken, terwijl 50% van de buitenlandse handel met Rusland afgewikkeld werd.

Tijdens een vergadering van de Verchovna Rada op 22 november 2013 noemde Azarov als voornaamste redenen voor de weigering om het akkoord te ondertekenen de strafvoorwaarden die de Europese Unie en het IMF aan de Oekraïne hadden opgelegd.

“De laatste druppel was het standpunt van het IMF: zij stelden voorwaarden aan de lening, denk er maar eens over na, ter hoogte van de terugbetaling van de lening van het monetaire fonds zelf. En ook om de tarieven voor nutsvoorzieningen voor de burgers te verdubbelen, de lonen, pensioenen en sociale bijstand te bevriezen, en nog een aantal voorwaarden waar ik het niet eens over heb.”

Op 22 januari 2014 noemde hij de extreem-rechtse Euro-Maidan militanten terroristen, die zich voor hun daden zouden moeten verantwoorden.
Op 28 januari 2014 nam hij ontslag “om extra mogelijkheden te creëren voor een sociaal-politiek compromis”. Op dezelfde dag keurde president Viktor Janoekovitsj het ontslag van Azarov goed.
De economisch neergang zette zich ook na de Maidan-putsch voort en verergerde zelfs gestaag.

Azarov vestigde zich na de Putsch eerst in Wenen en daarna in Moskou. Azarov werd toen net als Janoekovitsch corruptie verweten. Ik heb daar geen oordeel over, maar als ik naar de jongere ontwikkelingen in de Oekraïne kijk, dan waren de beiden maar kleine jongens, indien er überhaupt iets van de beschuldigingen klopt .

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.