MH17 – Welke rol speelt Nederland?

Het is zinvol om regelmatig ook Russische bronnen te raadplegen om het complete plaatje te kunnen maken. Alternatiefnieuws.eu heeft een begin gemaakt om een overzicht van Russische nieuwsbronnen te publiceren.

In Nederland ligt een nieuw schandaal op de loer, want er zijn aanwijzingen dat er gesjoemeld is met de onderzoeksrapporten over de crash van een Turks vrachtvliegtuig in februari 2009 op Schiphol. Dit werpt een bijzonder licht op het onderzoek van de Maleisische vlucht MH17 over de Oekraïne, wat ook in Nederland onderzocht is.

blank
Wrakstukken van de MH17

Tegelijkertijd trekt Minister Blok van buitenlandse zaken overhaast mysterieuze parallellen tussen MH17 en het neergeschoten Oekraïense vliegtuig begin januari in de buurt van Teheran, waarbij de regering in Teheran zelf toegeeft dat dit een vreselijke vergissing is geweest.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken kan de vergelijking die minister Blok van buitenlandse zaken maakt, niet zomaar laten staan. Hier volgt de officiële verklaring van het Russische ministerie van buitenlandse zaken:

Hier volgt de officiële Russische verklaring:

We kunnen de opmerkingen in de media van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, over de ramp in Teheran op 8 januari 2020 niet zonder reactie laten, die ingenieuze parallellen trok tussen de vernietiging van het Oekraïense passagiersvliegtuig PS752 en de Maleisische Boeing MH17 in Oekraïne in juli 2014. Wij begrijpen ook dat het deel uitmaakt van een campagne, want in alle vragen die aan ons zijn gesteld, ook door de Britse media, zijn deze kwesties met elkaar verbonden.

De Nederlandse diplomaat gebruikte naar onze mening de tragedie in Iran, die eigen oorzaken en bijzonderheden heeft, onterecht voor verdere verbale aanvallen tegen Rusland en voor het propageren van de reeds vermoeiende en subjectieve benaderingen van Den Haag naar de ramp met de MH17.

Nu, in verband met de crash van PS752, eist Blok het overleggen van “bevredigende antwoorden op verschillende vragen van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT)” door Rusland. Ik wil met name de nadruk leggen op “bevredigende antwoorden”. Dus die antwoorden die de conclusies van het onderzoek bevestigen en niet weerleggen, zoals wij nu begrijpen. Dus geen antwoorden op vragen in het algemeen, maar antwoorden die men juist vindt.

Zonder enige schaamte dat men geen bewezen feiten presenteert, vertrouwt Blok nu op “persoonlijke gevoelens” dat de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, als het om MH17 gaat, zogezegd “zich niet op zijn gemak voelt” en dat de “Russen beter hun schuld kunnen toegeven en op compensatie ingaan voor de nabestaanden van de overledenen, zodat de ontstane spanningen kunnen afnemen”. Natuurlijk is dit een sterke aanpak. Ik heb maar één vraag: welke onthullingen kunnen we nog meer verwachten van de Nederlandse fysionomisten?

Er is geen verband met rechtspraak als het om gevoelens gaat: “Het zou beter zijn wanneer je schuld bekent en om bevredigende antwoorden op vragen te geven”.
Aan de andere kant is er niets nieuws in het Koninkrijk. Subjectieve beoordelingen domineren.

Tegelijkertijd is er geen twijfel dat het Nederlandse onderzoek aardig in de moeilijkheden zit. We hebben dit meerdere keren gezegd en leverden meerdere bewijzen die de versie van het gemeenschappelijk onderzoeksteam weerleggen.
Daarbij waren de resultaten van een experiment dat door Almaz-Antey (De fabrikant van de Buk raket, noot vert.) werd uitgevoerd, en de primaire radar gegevens, die het grondgebied uitsluiten die de onderzoekers aangeven waarvan de raket gelanceerd zou zijn en de gegevens van het Russische ministerie van defensie dat de raket, die volgens het panel de Maleisische passagiersvliegtuig zou hebben afgeschoten, van het Oekraïense leger was.
We hebben meermaals de Nederlandse autoriteiten en het publiek hierover geïnformeerd, onder meer in de verklaringen en opmerkingen van het Russische ministerie van buitenlandse zaken en in het antwoord van de procureur-generaal van het openbaar ministerie van Rusland op de beschuldigingen tegen Rusland in de zaak Zemach. Op 17 januari heeft de Minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, hierover gesproken tijdens de persconferentie van de Russische Diplomatie 2019.

Ook in Nederland komen steeds weer nieuwe feiten aan het licht die erop wijzen dat de Nederlandse staatsstructuren, ook vóór de MH17-tragedie, niet de nodige gewetensvolle en onbevooroordeeld benadering hebben bij het onderzoek naar vliegtuigrampen.

Zonder vreugde, zelfs met verbazing en schok, kregen we inzicht in het aangeleverde materiaal via de pers, die op verdraaiing van de oorzaken van de crash van het Turkse vliegtuig bij Amsterdam in 2009 door de Veiligheidsraad van Nederland wijzen. Zoals we uit de media begrepen hebben, werd dit gedaan om het Amerikaanse bedrijf Boeing te behagen.

Waarom zeg ik dat we geschokt waren?
Omdat er een grens moet zijn aan wat toegestaan is. Het is niet alleen de inspanning van mensen, maar van hele staten, professionals, die de mensen toch vertrouwen en die de waarheid moeten vaststellen. Wanneer berichten boven water komen die ons vertellen hoe alles in feite werkelijk was, inclusief hoe het onderzoek in Nederland werkelijk afliep, ontneemt dit je adem. Het blijkt nu dat we al die jaren met mensen te maken hebben gehad die iets te verbergen hebben.
Hoe groot is de waarschijnlijkheid dat hetzelfde nu niet weer zal gebeuren, gezien de resultaten en eigenaardigheden van het onderzoek dat we waarnemen en bespreken om de aandacht op deze aspecten te vestigen? Dat is een grote vraag.
Wat hebben de gebeurtenissen in Iran te maken met het Oekraïense vliegtuig? Waar is het verband? Helemaal geen. Dit wordt in zo ‘ n vreemde volgorde aan lezers en de publieke opinie aangeboden. Het leek onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Maar dit wordt niet gedaan door mensen die ver weg staan van het onderzoeksteam, die romans schrijven of nieuwe complottheorieën verzinnen, maar door officiële mensen, de leiding van de staat. Dit is alarmerend.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.