“Alle staten dienen zich te onthouden van het organiseren, helpen, bevorderen, financieren, aanmoedigen of tolereren van subversieve of terroristische gewapende activiteiten die bedoeld zijn om door geweld het regime van een andere staat te vervangen (regime change), noch in te grijpen in een binnenlandse strijd van een andere staat.”
Resolutie 2625, aangenomen op 24 oktober 1970 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
Op 8 augustus waren er in Wit-Rusland verkiezingen, deze werden door de zittende president, Loekasjenko, met 80,23% van de stemmen gewonnen. Meteen gingen er in het westen stemmen op over verkiezingsfraude en de oppositionele kandidate Svetlana Tichanovskaja claimde eveneens de verkiezingen gewonnen te hebben. In Minsk en andere grotere steden barstten onlusten los. Loekajenko wordt verweten de protesten hardhandig onderdrukt te hebben, duizenden demonstranten te hebben opgesloten en ze te hebben gemarteld. Aan de andere kant waren de demonstranten ook bepaald niet zachtzinnig, smeten met molotovcocktails en reden met auto’s op de politie in. De politie schoot met rubber kogels, een demonstrant werd gedood, wat aangezien de zware rellen nog mee valt.
De economische situatie in Wit-Rusland is niet rooskleurig, maar verre van dramatisch. De economie functioneert nog steeds volgens een post-communistisch stelsel, met veel staatsbedrijven en praktisch geen werkeloosheid. Omdat Wit-Rusland niet meedeed aan de globale corona-maatregelen, vond er ook geen economische inzinking plaats. In het verleden was Loekasjenko zeer geliefd bij de bevolking, ook nu staat volgens analisten nog ongeveer 50% van de bevolking positief tegenover hem. Hij maakte dus een goede kans om de verkiezingen ook zonder fraude te winnen.
Loekasjenko was echter voor de verkiezingen buitengewoon nerveus, waarschuwde voor een Wit-Russische Majdan, en heeft o.a. 32 commando’s uit Rusland opgepakt, die volgens geruchten door de Oekraïense geheime dienst naar Wit-Rusland waren gelokt.
Het is mogelijk dat Loekasjenko al een voorgevoel had hoe de situatie zich zou ontwikkelen, dat zich het reeds bekende scenario van kleurenrevolutie/regime change zou gaan afspelen.
En dat komt niet uit de lucht vallen, sinds Loekasjenko aan de macht kwam in 1994, probeert het Westen aan de poten van zijn stoel te zagen. George W. Bush plaatste Wit-Rusland op de lijst van schurkenstaten “outposts of tyranny”, samen met Cuba, Noord-Korea ect… En daaraan is in al die jaren niets veranderd.
Het Westen denkt al aan een oplossing à la Venezuela, met een gekozen president die echter niet erkend wordt en een tegenkandidate die de steun van het Westen krijgt.
De felle reactie van de EU duidt erop dat men Loekasjenko koste wat het kost kwijt wil, met een tweeledig doel – namelijk Wit-Rusland in de NAVO op te nemen en gelijktijdig Rusland te verzwakken.
De tegenkandidate heeft inmiddels de hulp van de EU ingeroepen. De president van Litouwen heeft al aangekondigd de verkiezing van Loekasjenko niet te zullen erkennen. Von der Leyen heeft nieuwe sancties tegen Witrusland aangekondigd.
Het lijkt erop alsof het geheel zorgvuldig is gepland en georkestreerd. Na de zware rellen in de nacht van 10 op 11 augustus, wordt er alleen nog door vrouwen gedemonstreerd. Ze zijn allemaal in het wit gekleed (jong en onschuldig), hebben bloemen in de handen en omhelzen de MEers.
Minsk, 16-08-2020
De situatie in Wit-Rusland is zeer explosief. Vandaag zijn honderdduizenden Witrussen de straat op gegaan. Voor het eerst sinds een week waren op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk, tijdens een bijeenkomst van duizenden Loekasjenko-aanhangers weer volop officieële Witrussische vlaggen te zien (de demonstranten gebruiken de oude wit-rood-witte vlag, die o.a. ook tijdens de Duitse bezetting in gebruik was).
Loekasjenko sprak de menigte toe en riep op tot kalmte. Gelijktijdig haalde hij fel uit naar de buurlanden Litouwen, Polen en Oekraïne. Deze landen hebben onlangs een verbond gesloten, de zogenaamde Lublin-driehoek, naar analogie met de Lublin-unie, die de basis vormde van het Pools-Litouwse Gemenebest uit 1569. Nu moet men weten dat bij sommige bewoners van die landen nog steeds denkbeelden van vergane glorie rondspoken, men wenst de oude gebieden te herstellen.
De drie landen eisen het aftreden van Loekasjenko en nieuwe verkiezingen. De dreiging voor Witrusland is dus niet geheel denkbeeldig, vooral omdat Europa zich ook achter deze eis heeft geschaard.
Loekasjenko heeft troepen naar de grens verplaatst en roept gezien de druk van buitenaf tot nationale eenheid op.
Misschien slagen de aanhangers en de tegenstanders van Loekasjenko erin zich te verzoenen. Een hoopgevend teken is, dat de twee partijen vandaag niet slaags geraakt zijn.
PS. Loekasjenko heeft de menigte 20 minuten lang vrij toegesproken. Er waren geen lijfwachten in de buurt, noch was er politie te zien. Je kunt van zijn politiek vinden wat je wilt – maar lef heeft die.
Voor geïnteresseerden: de hele redevoering is te zien op FaceBook (alleen om een indruk te krijgen), Persagentschap TASS heeft de hele redevoering getranscribeerd (men achtte deze dus van belang). De Duitse vertaling is te vinden bij Anti-Spiegel.
Loekasjenko legt in zijn redevoering de vinger op het zwakke punt van de oppositie – ze hebben geen plan, hun enige eis is dat Loekasjenko weg moet.
“Ik richt me nu niet alleen tot jullie hier. Ik richt me tot hen die momenteel in de war en gedesoriënteerd zijn. En tot hen die vandaag misschien niet op dit plein staan. Ik zou hen willen vragen: wat willen jullie? Ten eerste: willen jullie vrijheid? Vertel me hoe die eruit moet zien?! Willen jullie veranderingen? Welke, wat moeten we veranderen? Willen jullie hervormingen? Vertel me welke, en we beginnen er morgen aan! Willen jullie misschien “helikoptergeld”? Maar diegenen, die hier op dit plein staat, weten dat “helikoptergeld” niet uit de lucht komt vallen, dat men elke dag voor zijn geld moet werken. En niet door op pleinen te staan, maar op het veld en in fabrieken.”
Bronnen
Voor de voorgeschiedenis, zie: Peter Scholl-Latour, Russland im Zangengriff: Putins Imperium zwischen Nato, China und Islam, 2006
De Russische televisie besteedt veel aandacht aan de situatie in Witrusland. Voor de ontwikkelingen van vandaag zie: https://www.vesti.ru/article/2443549
Ook interessant:
Meerdere artikelen op Anti-Spiegel, b.v. Was ist in Weißrussland los?
Russie politics