Kamer wil inzage in vertrouwelijke EU-gesprekken bijenrichtsnoer

Dit bericht is van Follow the Money

blankFollow the Money beschreef vorige week hoe de invoering van een nieuwe richtlijn om bijen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen in Brussel wordt getraineerd. Nederland bleek daarin een rol te spelen. Onze publicatie leidde deze week tot een Kamerdebat. Vincent Harmsen doet verslag.

Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) zal de Tweede Kamer binnen een week meer informatie verstrekken over de vertrouwelijke onderhandelingen in Brussel omtrent de Bee Guidance. De Bee Guidance is een Europees richtsnoer, bedoeld om bestrijdingsmiddelen strenger te toetsen op de risico’s voor bijen. De minister kwam woensdag met deze toezegging tijdens een Kamerdebat dat volgde op de onthulling van FTM dat het voorstel in Brussel sterk dreigt te worden afgezwakt.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zinspeelde tijdens het debat op een motie van wantrouwen die mogelijk volgt als het ‘feitenrelaas’ van de minister uiteindelijk niet afdoende blijkt. ‘Er zijn heel veel vragen gerezen door de stukken die FTM in handen heeft,’ stelde Ouwehand. ‘Ik ben bereid de vertrouwensvraag op tafel te leggen.’ De Partij voor de Dieren wil nu precies van de landbouwminister weten wat Nederland de afgelopen jaren in Brussel heeft ingebracht. Ouwehand vroeg voorts inzage in de contacten tussen het landbouwministerie en lobbyisten van de chemische industrie.

FTM onthulde afgelopen zaterdag dat Nederland in Brussel heeft gepleit voor de afzwakking van het richtsnoer voor bijen. De positie van Nederland toont gelijkenis met het standpunt van de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen, bedrijven als Bayer, BASF en Syngenta, zo blijkt uit lobbybrieven waarin FTM inzage had.

Lees verder bij Follow the Money

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.