Italië op ramkoers met Europese Commissie over begroting

Dit bericht verscheen bij Novini

De door de eurosceptische anti-establishmentpartijen Lega en Vijfsterrenbeweging (M5S) gevormde Italiaanse regering is in eigen land nog altijd zeer populair. In Brussel is het enthousiasme minder groot, vooral over de voorgestelde begroting. Ook de financiële markten reageren gevoelig op de gebeurtenissen in Rome.

blankHet is vooral de minister van Binnenlandse Zaken en plaatsvervanger van premier Giuseppe Conte Matteo Salvini van de Lega die een scherpe koers vaart ten aanzien van de EU. Hij gaf voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker onlangs het advies om “eerst maar eens twee glazen water” te drinken, voor hij zich met Italiaanse zaken bemoeit, een weinig verhulde zinspeling op het vermeende alcoholprobleem van de Luxemburger.

“We zijn tegen de vijanden van Europa – Juncker en [eurocommissaris voor Financiën]Moscovici”, zo deed Salvini er nog een schepje bovenop. Het door Brussel voorgestane beleid van harde bezuinigingsmaatregelen zou de schulden van Italië vergroot hebben en tot de verarming van het land geleid hebben, aldus de Lega-leider.

 

Begrotingsvoorstel

Achtergrond van de actuele meningsverschillen is het voorlopige begrotingsvoorstel van de Italiaanse regering. Deze voorziet in nieuwe schulden ter grootte van 2,4 procent van het Bruto Binnenlands Product. Dit voorstel wordt door de Europese Commissie scherp bekritiseerd. Deze spreekt van een “duidelijke afwijking” van de overeengekomen begrotingsdoelstellingen en een reden voor “ernstige bezorgdheid”. Het definitieve begrotingsvoorstel moet nog deze maand binnen zijn.

Salvini’s tegenhanger van de M5S, de minister voor Economische Ontwikkeling, Arbeid en Sociaal Beleid, Luigi di Maio ondersteunde Salvini en verscherpte eveneens zijn koers tegenover Brussel. “We hadden verwacht dat Brussel deze begroting niet zou bevallen”, verklaarde Di Maio. Volgens hem is er echter geen Plan B en geen voornemen om de plannen te wijzigen. De voorstellen zijn volgens de M5S-leider bedoeld om de Italianen tegemoet te komen voor het hen aangedane onrecht.

Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.