Is dit het plan met Assange?

Britse artsen waarschuwen: Assange zou de gevangenschap niet kunnen overleven.

blank
Assange nog zeer strijdlustig in de ambassade van Ecuador

Hoe brutaal en gepland Julian Assange in de val werd gelokt en hoe het ” probleem Assange ” opgelost moet worden, wordt duidelijk als je kijkt naar het nieuws van de afgelopen weken over dit onderwerp.

De VS wil Assange uitschakelen, omdat hij met Wikileaks hun misdaden openbaar gemaakt heeft. Zonder Wikileaks zouden we niets weten over de Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan. Zonder Wikileaks zou Snowden niet langer vrij zijn, omdat het Wikileaks was die zijn ontsnapping uit Hong Kong organiseerde. Zonder Wikileaks, zouden we niet weten hoe de Democraten in de VS in 2015 en 2016 de voorverkiezingen met onzuivere middelen Clinton hielp en Sanders hinderden. En nog veel meer, de lijst is lang.

Wikileaks doet dus precies dat, wat journalistiek zou moeten doen: zij kijkt de machtigen op de vingers en onthult hun misdaden. En dat is precies wat de VS niet leuk vindt, ze willen Assange monddood maken en nog liever zouden ze hem dood zien in de ware betekenis van het woord. Hoe kan dat?

Officieel wil de VS een proces tegen Assange beginnen, er loopt een uitleveringsverzoek. Maar er bestaat genoeg aanleiding om te twijfelen of de VS wel echt een proces wil. De media rapporteren dan weer wekenlang, ook over oude schandalen die men eigenlijk wilde vergeten, en die dan weer opgewarmd worden. Dan wordt het steeds moeilijk om Assange als schurk te etaleren. De angst groeit dat Assange eerder zal sterven en dat, net als bij Epstein, de pijnlijke details in een proces dan niet publiek hoeven te worden.

De probleemstelling was dus hoe je zo gewoon mogelijk doet. Men vond een weg die geen publieke protesten zou oproepen: Assange werd beschuldigd van verkrachting. In 2010 zou hij twee vrouwen in Zweden hebben verkracht die een klacht tegen hem hadden ingediend. Verkrachting is zeer fout en slecht, en een publieke solidariteit met een verkrachter is dan ook onwaarschijnlijk. De media hebben hierover uitvoerig bericht, hierbij ging erom Assange in een slecht daglicht te zetten.
Er was helemaal geen verkrachting. Assange had vrijwillige seks met twee vrouwen. Om tegelijkertijd seks met twee vrouwen te hebben kan moreel verwerpelijk zijn, maar is geen verkrachting.

Om die reden werd door Zweden een arrestatiebevel uitgevaardigd. Assange was in die tijd in Londen en hij mocht ervan uitgaan dat hij in Zweden een proces kreeg, waarvan het einde onzeker was. Omdat Amerika bekend gaf dat zij een uitleveringsverzoek bij Zweden zouden indienen, was het duidelijk dat Assange later aan de VS zou worden uitgeleverd, ook al zou hij in Zweden worden vrijgesproken van de verkrachting.

Assange diende vervolgens een asielverzoek in bij Ecuador en vluchtte naar hun Londense ambassade, waar hij zeven jaar vast zat. In het Verenigd Koninkrijk zelf lag helemaal geen aanklacht tegen hem, behalve de schending van de borgtochtvoorwaarden. Toen Ecuador hem na een regeringswisseling uit zijn ambassade gooide, werd hij daarom in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot 11 maanden. Deze straf moet hij geïsoleerd in een zwaarbewaakte gevangenis uitzitten. De straf en ook de gevangenis zijn in geen enkel opzicht in overeenstemming met zijn overtreding. (Kort hierop kreeg Ecuador een miljarden krediet van het IMF. opm. WM)

In dit verband moet worden opgemerkt dat de schending van de borgtochtregels alleen heeft plaatsgevonden omdat het Zweedse aanhoudingsbevel in Londen lag en Zweden Engeland tot uitlevering van Assange opriep. Niemand was toen geïnteresseerd in het feit dat het onderzoek naar verkrachting in 2017 was opgeheven. Assange werd in Engeland veroordeeld tot elf maanden voor een overtreding waarvan de oorspronkelijke reden niet eens meer bestond.

Hoewel Zweden in april op verzoek van de advocaten van een van de “slachtoffers”, na zijn arrestatie in Londen, het onderzoek naar de verkrachtingszaak weer had opgepakt, werden deze in november weer en nu definitief gesloten. Er was met zekerheid geen verkrachting geweest.
Toch zit Assange in een Engelse gevangenis vast omdat hij voorwaarden heeft geschonden die eigenlijk helemaal niet hadden mogen bestaan, omdat de misdaad waarvoor hij aangeklaagd werd niet bestond.

De Verenigde Staten eisen nu formeel de uitlevering van Assange waarover op 25 februari i Engeland besloten zal worden zodat hij in de Verenigde Staten kan worden vervolgd.

Hoe past dit met de stelling dat de VS hem helemaal niet wil vervolgen, maar dat Assange eerder in de gevangenis sterft?

blank
Assange wordt uit de ambassade van Ecuador gesleept

Hier komen de omstandigheden van detentie in het spel. De VN heeft er al twee keer op gewezen dat Assange in Engeland gemarteld wordt. Zijn detentieomstandigheden zorgen voor een psychologische marteling. Hij heeft geen toegang tot boeken of internet, hij zit alleen in zijn cel en kijkt de hele dag naar de muur. In zo ‘ n isolatie kan je je verstand verliezen. Tijdens de laatste gerechtelijke hoorzitting, wees alles erop dat precies dat met de gevangene gebeurt. Assange leek verward en zei dat hij het proces niet kon volgen.

Maar deze, disproportionele detentieomstandigheden, interesseren noch de westerse media, noch westerse regeringen. Westerse regeringen, maar ook Amnesty International of Human Rights Watch kennen blijkbaar niet de rapporten van de VN-Commissaris voor foltering.
In de media wordt slechts het noodzakelijke, het minimale door gegeven. Er is vanuit de heersende media geen kritiek op de manier waarop een collega journalist in Londen wordt behandeld. Blijkbaar kunnen ze het zich niet voorstellen dat het morgen ieder van hen kan treffen, als ze een “verkeerd” onderwerp aansnijden. Uit puur eigenbelang zouden er massale protesten moeten zijn en dagelijkse berichten hierover! Doen ze niet.

Nu hebben 60 Britse artsen een open brief geschreven aan het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en opgeroepen om Assange medische hulp te verlenen. Er staat:

Mr. Assange heeft dringend medisch onderzoek nodig, zowel vanwege zijn lichamelijke als geestelijke gezondheid. (…) Medische behandeling moet worden verstrekt in een goed uitgerust en professionele Universiteitskliniek (tertiaire zorg). (…) Zal het niet tot deze dringend noodzakelijk onderzoek en niet tot een dringend noodzakelijke behandeling komen, hebben we ernstige zorgen, gezien de informatie die momenteel beschikbaar is, dat de Heer Assange zou kunnen sterven in de gevangenis. (…) Er is geen tijd te verliezen.

Aangezien de Britse regering niet eens heeft gereageerd op de beschuldigingen van de VN over foltering, is het onwaarschijnlijk dat zij nu zal reageren op een brief van een paar artsen. De huidige rapporten komen helaas overeen met de gedachte dat de dood van Assange gewenst is.

Het past allemaal te goed:

  • in Zweden werd een aanklacht geconstrueerd om Assange te arresteren. (Later blijkt de beschuldiging niet houdbaar)
  • Als hij om deze reden eindelijk in Londen gearresteerd wordt, bestaat de beschuldiging niet meer.
  • De Verenigde Staten doen een verzoek om uitlevering, maar het is niet duidelijk of hij de rechtszaak overleeft.
  • Assange is nu voor een kleinigheid veroordeeld. (Het niet nakomen van de borgtochtvoorwaarden.) Maar hij wordt gevangen gehouden in een gevangenis waar de omstandigheden vergelijkbaar of nog erger zijn dan Guantanamo. Na alles wat we over Guantanamo weten, is er geen gevangene geweest die zo snel afbouwde als nu te zien is bij Assange.
  • Wanneer hij in de gevangenis sterft, is er geen proces tegen hem meer nodig en aan alle schandalen en misdaden die hij onthulde, wordt niet meer herinnerd.

Zijn dood zal goed zijn voor de Verenigde Staten.

Vertaling Wakkermens
Origineel artikel verscheen bij Anti_Spiegel

Veel informatie hierover is te vinden op RT.com
En hier ook op de Duitse webpagina van RT.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.