Buren Wit-Rusland hopen te profiteren van demonstraties

Dit bericht is van Sem Janssen
en verscheen op ITHINK

blank
Demo Minsk

In Wit-Rusland blijft men in verschillende steden protesteren, de grootste hiervan vinden in Minsk, Grodno en Brest plaats. Er speelt veel, zoals het diplomatieke werk van externe spelers, de interventie door de Wit-Russische regering en de organisatie van protesten door westerse landen, evenals het proces binnen de republiek zelf. Als we het hebben over de mogelijkheid van een regeringswisseling, dan is het allereerst nodig om gevangenen vrij te laten, geweld te stoppen, vrijheid van meningsuiting en het recht van vergadering te geven, evenals een dialoog in het land.

Alle belangrijke oppositiebewegingen bevinden zich op het grondgebied van Polen en Litouwen. De leider van het Wit-Russische Volksfront Zenon Poznjak en andere leiders van deze beweging zijn in Warschau en van daaruit vechten ze al jaren met de steun van de Poolse autoriteiten tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Op het grondgebied van Polen bevindt zich de redactie van de telegram-groep ‘Kanaal NEXTA’, het sociale medium, dat de massale protesten in Wit-Rusland organiseert. Het is in Polen waar de belangrijkste televisiezender van de oppositie, Belsat, werd opgericht, gefinancierd en al vele jaren actief is. Veel andere Wit-Russische oppositiemedia werken daar ook.

In de nacht van 9 op 10 augustus deden de presidenten van Polen en Litouwen een beroep op Loekasjenko en eisten ze van hem om geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevičius liet weten dat Litouwen op humanitaire gronden overweegt om Wit-Russen op te vangen die lijden onder voortdurende mishandeling. De bereidheid van landen om politieke vluchtelingen uit Wit-Rusland op te nemen, werd aangekondigd door de minister van Buitenlandse Zaken van Polen, Marcin Przydacz .

Svetlana Tichanovskaja, het hoofd van de oppositie en leider van protesten tegen Loekasjenko, vertrok uit Wit-Rusland naar Litouwen. Het zijn de Poolse autoriteiten die een ontmoeting hebben voorbereid tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Svetlana Tichanovskaja.

Het waren de Poolse autoriteiten die zichzelf vaak de belangrijkste lobbyist van Wit-Rusland in Europa noemden en honderden keren met verschillende initiatieven kwamen met betrekking tot Wit-Rusland.

Een reden waarom demonstraties Litouwen ten goede kunnen komen, is de bouw van een kerncentrale nabij de stad Ostovets, vlakbij de grens met Litouwen. Linas Linkevičius sprak zich vorig jaar uit tegen de bouw van de centrale en het land begon het zich vrijwel onmiddellijk te verzetten tegen het kerncentraleproject en beweerde dat het een bedreiging zou kunnen vormen voor de Baltische republiek. Ondanks het feit dat de nucleaire installatie alle noodzakelijke en zelfs aanvullende controles door alle gespecialiseerde instellingen heeft doorstaan.

De onstabiele politieke situatie in Wit-Rusland is een goede reden om de lancering van de nieuwe kerncentrale uit te stellen. Als de situatie in de republiek onstabieler wordt, zal dit Wit-Rusland ook als doorvoerland ernstig aantasten. Chaos en een economische crisis zullen negatieve invloed hebben op de slagkracht van veel bedrijven die hun goederen over het grondgebied van het republiek vervoeren.

Dit bericht ia van Sem Janssen verscheen op ITHINK

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.