С рождеством – Zalig Kerstfeest

blank
Poetin in de Verkondigingskathedraal
(Благовещенский собор) in Moskou

De Russisch-orthodoxe kerk viert Kerstmis op 6 en 7 januari. Volgens de Juliaanse kalender vindt Kerstmis natuurlijk eveneens ook op 25 december plaats, maar dat is dan volgens onze Gregoriaanse kalender 7 januari. 6 januari is zoiets als onze Kerstavond, op die dag vinden in alle orthodoxe kerken plechtige middernachtsmissen met veel gezang plaats.

Met het oog op het komende orthodoxe kerstfeest heeft de Russische president Vladimir Poetin per decreet een staakt-het-vuren van anderhalve dag afgekondigd:

Naar aanleiding van de oproep van Zijne Heiligheid Patriarch Kirill draag ik de minister van Defensie van de Russische Federatie op om van 6 januari 2023 om 12.00 uur tot 7 januari 2023 om 24.00 uur een staakt-het-vuren in te stellen langs de gehele contactlijn met Oekraïne.

Aangezien er een groot aantal orthodoxe burgers in de gevechtszones woont, roepen wij de Oekraïense zijde op eveneens een staakt-het-vuren af te kondigen en hen in de gelegenheid te stellen zowel op kerstavond als op eerste kerstdag kerkdiensten bij te wonen.

Slechts een uur nadat president Poetin het voor alle Russische troepen langs het front geldende staakt-het-vuren van 36 uur  had afgekondigd, wees het bureau van Zelenski dit staakt-het-vuren krachtig van de hand, noemde het “hypocriet” en eiste dat alle Russische troepen de bezette gebieden onmiddellijk zouden verlaten.

blankZelenski’s adviseur Michailo Podoljak eiste op Twitter ertoe op dat de Russische strijdkrachten….

“de bezette gebieden zouden verlaten – alleen dan kan er sprake zijn van een ‘tijdelijk staakt-het-vuren’.” Bespaar me deze hypocrisie!”

 

President Biden zei donderdag dat de oproep van de Russische president Vladimir Poetin tot een tijdelijk kerststaakt-het-vuren ertoe diende “om op adem te kunnen komen”.

Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de verklaring van Poetins kerstbestand een “cynische zet….”. om te rusten om te hergroeperen en uiteindelijk weer aan te vallen”. De hernieuwde aanval kan dan nog wraakzuchtiger, brutaler en dodelijker worden als Poetin zijn zin krijgt.”

Het Russische leger is helemaal niet enthousiast over de tijdelijke rust. Men was net bezig in het zwaar bevochten Bachmoet/Artjomovsk vooruitgang te boeken, nu is de vaart er weer uit en de Oekraïeners hebben nu de kans om te hergroeperen.(1)Vergelijk hiertoe bijvoorbeeld de video van Alexander Mercouris, Russia Breaks Through in Soledar; Putin Announces Ceasefire, US Germany Send Armour To Ukraine

(ZeroHedge heeft hierover een gedetailleerd artikel geschreven: White House Rejects Putin’s Christmas Truce As But A “Cynical Ploy” )

In het Westen (met inbegrip van de Oekraïne) gelooft niemand dat het Poetin er echt om gaat de orthodoxe gelovigen een kans te geven vreedzaam Kerstmis te vieren.

Ik denk dat toekomstige onderhandelingen – die op een gegeven moment beslist zullen moeten plaatsvinden – veel meer kans van slagen zouden hebben, indien de bestuurders in het Westen ervan zouden uitgaan, dat de Russen over het algemeen echt menen wat ze zeggen.


blank
Hierbij bestaat ook een video

Ondertussen proberen helpers ervoor te zorgen dat ook de kinderen in de Donbass ongestoord Kerstmis kunnen vieren. De Donbass, met name de stad Donetsk, wordt namelijk nog steeds dagelijks met Oekraïense raketten bestookt en bepaalde wijken zien er tegenwoordig net als Marioepol eruit.

De tekst van de afbeelding luidt:

KINDEREN VAN DE DONBASS
Noodsituatie!
Speciale mobilisatie voor Kerstmis.

1 op de 2 kinderen krijgt geen kerstcadeau 😢.

In DONBASS zijn er veel kinderen die ziek zijn en geen medische behandeling kunnen krijgen, bovendien is het leven van deze kinderen door alle gevaren aan die ze blootgesteld zijn uiterst moeilijk.

Sommige kinderen zijn zelfs bang dat de Kerstman niet zal komen omdat hij door een bom gedood zou kunnen worden.


blankIn Wezen behoren Oekraïenssprekende Oekraïners tot dezelfde kerk als Russischsprekende Oekraïners, maar het orthodoxe geloof wordt nu door de staat vervolgd. De Orthodoxie wordt gezien als iets Russischs, dat uitgebannen dient te worden. De SBU (Oekraïense geheime dienst) heeft al in verscheidene kloosters huiszoekingen verricht en monniken en priesters gearresteerd. Boze tongen beweren dat deze acties vooral ertoe dienen om de hand te kunnen leggen op de bezittingen van de Kloosters.

In Russische kranten valt onder de kop “Niets is meer heilig” te lezen:

“Op 2 december legde de Oekraïense president Volodimir Zelenski een verklaring af die naar vooroorlogse maatstaven onvoorstelbaar was: de activiteiten van de Oekraïens-orthodoxe kerk, die het op één na grootste aantal parochianen van het land telt, kunnen worden verboden. De politicus legde uit dat de autoriteiten een dergelijk besluit zouden kunnen nemen vanwege de banden van het kerkbestuur met het patriarchaat van Moskou, “dat het centrum van de Russische invloed” in het buitenland vormt.”

Om het maar met Nietzsche te zeggen:

Gott ist tot!

De Oekraïne heeft nu nieuwe heiligen!

Viering van de verjaardag van Stefan Bandera(2)Door zijn aanhangers wordt Bandera gezien als een held, door anderen (met name tegenstanders van het Oekraïens nationalisme) als een nazi-collaborateur.

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.