Ukraine on Fire

Indrukwekkende documentaire

Deze documentaire uit 2016 werd gemaakt door Oliver Stone. (Nederlands ondertiteld) De aangereikte en uitgebreide historische achtergrond biedt de mogelijkheid om tot een beter inzicht te komen over de actuele ontwikkelingen.

 

Het bloedbad van Maidan in 2014 gaf aanleiding tot een gewelddadige opstand waarbij president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en Rusland door de westerse media werd afgeschilderd als de grote boosdoener. Maar hoe zat het echt?

“Ukraine on Fire” van Igor Lopatonok biedt een historisch perspectief van de diepe verdeeldheid in de regio, die leidden tot de Oranje Revolutie van 2004, de opstanden van 2014 en de gewelddadige omverwerping van de democratisch gekozen Janoekovitsj. Het werd door de westerse media behandeld als een volksrevolutie, maar het was in feite een staatsgreep die was geregisseerd en georganiseerd door nationalistische groeperingen en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Producer Oliver Stone heeft op sociale media aangegeven dat de documentaire rechtenvrij gedeeld mag worden door een ieder die dat wil, omdat de publieke opinie daar schreeuwend behoefte aan blijkt te hebben. Het is een indrukwekkende, zorgvuldig opgebouwde documentaire die een geheel ander licht schijnt op de gebeurtenissen in de recente historie van Oekraïne, dan het licht dat de westerse media er destijds op schenen. Dat was toen. Welke rol spelen die media nu?

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.