Waar staan we? Wat kunnen we doen?

Uit de nieuwsbrief van de Stichting Eliant

Er is nog nooit een crisis geweest die zo goed als alle mensen op een of andere manier heeft geraakt en getroffen. Hierdoor werden drie knelpunten pijnlijk duidelijk:

  • De vele zware covid-gevallen in regio’s met een hoge luchtvervuiling hebben ons duidelijk gemaakt dat we onze houding tegenover de klimaatverandering moeten bijsturen.
  • De virusinfectie die van dier op mens is overgedragen, heeft ons ook anders laten kijken naar hoe we omgaan met dieren.
  • De lockdown liet ons stilstaan bij de basisrechten van alle burgers, legde zwakke punten in het gezondheidszorgsysteem bloot en in de verte doemde het spookbeeld op van een ‘gezondheidsdictatuur’ met een staat die over de schouders meekijkt.

Welke rol kan ELIANT spelen in de maatschappelijke veranderingen die noodzakelijk zijn? Voor wat betreft de drie bovenstaande knelpunten hopen we – met uw steun, omdat u deze nieuwsbrief verder verspreidt in uw vrienden- en kennissenkring – dat we de aandacht kunnen vestigen op de biodynamische landbouw. Het is inspirerend om elke dag weer te zien welke positieve effecten op klimaat en dierenwelzijn hierdoor teweeggebracht kunnen worden en hoe we mensen kunnen aansporen om hun gedrag te veranderen:

 

Klimaat

De klimaatverandering en de opwarming van de aarde die daarmee gepaard gaat, is veroorzaakt door de mens. Ze is niet alleen een bedreiging voor de vegetatie, de dieren en de mensheid, maar ook voor de toekomst van de aarde. Vooral in de biodynamische en de ecologische landbouw zien wij een instrument om hier iets aan te doe, zie “De externe kosten van de landbouwproductie“.

Dierenwelzijn

Onze voorouders hebben dieren getemd, ze een plekje gegeven in de landbouw, gedomesticeerd en verzorgd. Ze hoorden bij het gezin en beide kanten profiteerden van elkaar. Maar sinds we dieren als voorwerpen, als waren zijn gaan zien, leeft het grootste deel van hen op grootschalige boerderijen. Ze worden op elkaar gepropt in kleine ruimten, kunnen niet naar buiten en krijgen vaak niet de juiste voeding, want het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Ze leiden een dieronwaardig bestaan. Om de dieren in deze omstandigheden niet aan allerlei ziekten te laten sterven, moeten massaal antibiotica toegediend worden, zie “Antibioticaresistentie“. Alleen op deze manier kunnen de consumenten elke dag goedkoop vlees kopen, maar ze beseffen niet dat het helemaal niet gezond is en dat het massaal houden van dieren het klimaat zwaar belast.

 

Burgerrechten en -plichten

Maar er is ook een positieve kant aan de corona-epidemie. De zwakke punten in onze samenleving werden pijnlijk duidelijk en de politiek en de samenleving getuigden van veel goede wil om na de pandemie niet ‘naar de orde van de dag’ terug te keren. Het is zonder twijfel duidelijk geworden dat het absoluut anders moet. Ieder van ons kan hier zijn steentje bijdragen. We moeten ons informeren, ons inlezen, onze houding veranderen, onze verantwoordelijkheid nemen.

Er zijn een aantal dingen die we alvast kunnen doen: we kunnen de voorkeur geven aan ecologische en streekproducten, zoals diervriendelijk gekweekt vlees – en daarvoor iets meer betalen en bijgevolg iets minder consumeren. Zo dragen we zorg voor de aarde, stimuleren we dierenwelzijn en nemen we als burgers mee de verantwoordelijkheid op voor de aarde en al haar bewoners.

Hartelijk dank voor het meedenken en meehelpen
Ik groet u vanwege het ELIANT-team
Michaela Glöckler

Hartelijk dank ook als u ons met een gift zou willen steunen.

Gelieve a.u.b. de petitie te ondertekenen, mocht u dit nog niet reeds gedaan hebben. Bedankt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.