Vertrouwen, Liefde en Respect is niet voldoende

Enerzijds worden we plat gegooid met kreten als Wereld Economisch Forum, Green Deal, Build Back Better en Great Reset.
Vanuit veel volksinitiatieven komen vooral slagzinnen naar voren als Vertrouwen, Liefde en Respect als zaligmakende oplossingen voor de misère waarin de samenleving terecht is gekomen.

Hoe was het mogelijk

Maar laten we eens stilstaan hoe het mogelijk is dat de huidige wereldwijde tirannie überhaupt kan plaatsvinden.
Waarom is er een clubje mensen die zoveel geld en macht hebben kunnen vergaren dat zij in staat zijn de wereld te (be)sturen?

Eigenlijk is dat niet heel erg ingewikkeld. Simplistisch zou je het zo kunnen omschrijven:
Wij hebben decennialang vol vertrouwen, met grote liefde voor onszelf en volledig respectloos voor milieu en samenleving, kruiwagens vol geld naar deze mensen gekard. Zo eenvoudig is dat.

Dat wij zelf mede verantwoordelijk zijn voor de problematische ontwikkelingen hangt samen met hoe wij over de samenleving denken, hoe wij onze samenleving hebben ingericht en welke plaats wij onszelf binnen de samenleving hebben toe bedacht. Het ligt dan ook voor de hand om, wanneer wij tot een vernieuwing van de samenleving (of parallelle samenleving) willen komen, als eerste stap bij onszelf te rade moeten gaan.

 

Inzicht

Vertrouwen, liefde en respect zijn zeker nastrevenswaardig, zo niet noodzakelijk. Maar in een gesprek blijkt het al aardig ingewikkeld te worden om de kwaliteiten die deze begrippen vertegenwoordigen, te vatten. Logisch, want het zijn dan ook geen statische begrippen maar levende kwaliteiten. Altijd wordend dus. (of stervend:-))

Minder vaak wordt wakkerheid (hier bewustzijn) en inzicht genoemd wanneer we de wereld willen gaan verbeteren.
Dit is opvallend en merkwaardig tegelijkertijd, want inzicht is een voorwaarde om vertrouwen, liefde en respect te kunnen ontwikkelen. En helaas hapert het bij veel lovenswaardige initiatieven maar al te vaal aan inzicht.

Voor inzicht moet je in de regel hard werken en het kost moeite. Veel denkwerk moet eerst verricht worden en dat staat op het eerste moment de drang naar activisme in de weg. Maar ja, zonder inzicht zou je acteren als een kip zonder kop.

 

De occupybeweging

blank10 jaar geleden ontstond de Occupybeweging doordat vele mensen herkenden dat de wereldontwikkeling met een enorme, destructieve energie in een mensonwaardige richting verliep. De protestbeweging was terecht en noodzakelijk. Uiteindelijk is zij doodgebloed door gebrek aan inzicht en een bruikbare toekomstvisie.

Vandaag beleven we weer de dringende noodzaak om zelf initiatief te nemen. Maar de vele nieuwe initiatieven die vandaag menen met “nieuwe” ideeën te komen, worden veelal onbewust beheerst door het oude “normale” denken.
Om te voorkomen dat deze vele goede initiatieven een zelfde lot beschoren zijn als toentertijd de occupybeweging, zal men aan een bruikbare visie en inzicht moeten werken.

Zie ook:
De plofkip

Uitnodiging bijeenkomst

In deze samenhang is de Introductiebijeenkomst Sociale Driegeleding interessant die we samen in Zutphen organiseren. Een aanrader!

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.