Praten over vrede is taboe!

blank
Van vredesonderzoeker tot samenzweerder: Daniele Ganser en de media – een interview

Een van de bekendere Zwitsers (uit de alternative hoek), is Daniele Ganser. Ganser is historicus en werd vooral bekend door zijn dissertatie over de stay-behind organisaties van de NAVO (getiteld: Nato’s Secret Armies) en voor de constatering dat op 9/11 twee vliegtuigen in gebouwen gevlogen zijn, maar waarom is dan een derde gebouw, namelijk WTC7 eveneens ingestort? Sindsdien geldt Ganser als complotdenker, hij werd uit zijn baan als docent bij de ETH Zürich  ontslagen en houdt zich onder andere door lezingen in leven. Tevens heeft hij een Instituut voor Vredesonderzoek opgericht en is actief in de vredesbeweging. In het Duitstalige gebied is hij heel bekend en hij weet grote zalen met 1000 plaatsen te vullen.

In Duitsland is het tegenwoordig taboe om over vrede te praten, terwijl minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock ongestraft mag verkondigen: “we are at war with Russia”. Ganser wordt hevig bekritiseerd voor zijn oproepen tot vrede en de huurovereenkomsten van locaties waar hij zou optreden worden opgezegd.  Dit gaf aanleiding tot een gemeenschappelijke verklaring van de organisatoren van zijn optredens, ik heb deze vertaald:


[begin van de vertaling]

Gezamenlijke verklaring van de organisatoren van de lezingen van Dr. Daniele Ganser

De Zwitserse historicus Dr. Daniele Ganser doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar internationale vredesinspanningen (van 1945 tot heden), geo-strategie en geheime oorlogsvoering. Het VN-verbod op geweld en de eerlijke wil tot vrede, vrijheid en waarheid vormen steeds de uitgangspunten van zijn analyses. Dr. Ganser en zijn constante werk staan zonder enige twijfel voor vrede, internationaal begrip, mindfulness en geweldloos samenleven in een leefbare, eerlijke, open en vriendelijke samenleving.

In zijn lezingen benadrukt hij herhaaldelijk dat ieder mens tot de menselijke familie behoort. Hij verwerpt krachtig elke vorm van geweld, kleinering, onderdrukking, discriminatie, uitsluiting en racisme. Daarom wordt Dr. Daniele Ganser terecht een “vredesonderzoeker” genoemd. Er woedt een oorlog in het midden van Europa en de regeringen van de NAVO-landen eisen, met de brede steun van alle belangrijke media, unaniem de levering van zware wapens rechtstreeks aan het oorlogsgebied. Ook Rusland verhoogt de inzet van dag tot dag en heeft intussen zijn troepensterkte verdubbeld. Daarmee lopen beide partijen, de NAVO en Rusland, het risico deze oorlog te verlengen en te laten escaleren. Vredesactivisten die de onmiddellijke start van vredesonderhandelingen eisen worden belasterd.

Dr. Ganser geeft veel lezingen in het Duitstalige deel van Europa (D-A-CH) en roept altijd op tot vrede. Zijn evenementen trekken duizenden mensen aan die ook voor vrede zijn en oorlog afwijzen. Zijn analyses gaan vaak veel dieper dan de berichten van de toonaangevende media en laten de geostrategische en historische context van het conflict zien. Daniele Ganser stelt altijd kritische vragen en spreekt zich elke keer duidelijk en openlijk uit tegen geweld, leugens, oorlog en terreur. Daarom proberen sommige groepen momenteel Dr. Ganser’s publieke optredens te verbieden.

Wij constateren met grote bezorgdheid dat openlijke kritiek op regeringsbesluiten in de toonaangevende media steeds zeldzamer wordt. De massamedia in NAVO-landen pleiten voor wapenleveranties aan de Oekraïne en accepteren zo een verlenging en escalatie van de oorlog. Afwijkende of vermanende stemmen worden in deze media nauwelijks gehoord. Het is vooral erg als mensen die kritiek hebben op de oorlogskoers van de regering worden belasterd. Dit is precies wat er momenteel gebeurt met Dr Daniele Ganser. Hij is een afwijkende en vermanende stem. Door laster, kwaadaardige smaad en valse beschuldigingen ageren de grote media en sommige politici tegen Ganser en stellen zij hem in een kwaad daglicht om zijn lezingen te verhinderen. Alle beschuldigingen, die er uiteindelijk alleen op gericht zijn Dr. Ganser in diskrediet te brengen, zijn meestal van elkaar overgeschreven, niet onderzocht en volkomen ongegrond. De media zouden eigenlijk civiliserende beschermbalken voor een democratische samenleving moeten zijn, die leugens en corruptie helpen ontmaskeren en het ongebreidelde streven naar macht effectief aan banden leggen. Dr Daniele Ganser heeft nu de hulp van de vredesbeweging meer dan ooit nodig! Steun ons om weer een positieve dialoog aan te gaan. Help ons ervoor te zorgen dat de eerlijke wil voor wereldvrede weer als het hoogste goed wordt beschouwd. Zich resoluut verzetten tegen elke vorm van oorlogszucht en niet dulden dat artikel 5 van de Duitse grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting garandeert, met voeten wordt getreden. Kom op voor echte democratie en mensenrechten.

Wij, de organisatoren van Dr. Daniele Ganser, ondernemen nu resolute juridische stappen tegen de politiek gemotiveerde optredens-verboden van de zaalexploitanten. Contracten kunnen niet zomaar willekeurig worden opgezegd wanneer een spreker zich in tijden van oorlog uitspreekt voor vrede. We zullen alle lezingen zoals aangekondigd laten plaatsvinden. Steun ons alstublieft om de vreedzame boodschap van Daniele Ganser te blijven verspreiden.

[einde van de vertaling]

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.