Kilometerheffing is niet gekomen, Big Brother rijdt wel mee.

blank
Bron foto: Ministerie van Justitie & Veiligheid.
Nee, niet van Verkeer & Waterstaat.

Enkele jaren geleden heeft onze overheid, overheid impliceert overigens ook een onder(danig)heid, geprobeerd om onder de dekmantel van een kilometerheffing elke auto met een pijlzender te voorzien. Een hervorming van de motorrijtuigenbelasting heette het. Deze hervorming zou op een ongelooflijk rechtvaardige manier de juiste autorijder extra belasten en de anderen natuurlijk ontlasten. Het voertuig dat de meeste onkosten veroorzaakt door veel kilometers, het traject welk gereden wordt en, of het spits- of daluren betreft, zou meer moeten betalen.

Oh zo rechtvaardig, vonden velen. Pas op, vonden anderen.

Deze vorm van kilometerheffing ging natuurlijk niet om rechtvaardigheid of zo’n onzin, het ging de staat om de mogelijkheid van elk voertuig de plaats te kunnen bepalen. Op elk gewenst ogenblik zouden overheidsinstanties elk gewenst voertuig kunnen pijlen.

Het idee stootte in Nederland, tenminste toen, op veel bezwaren en bedenkingen met betrekking op onze privacy. Terecht. Sinds 2012 is het idee losgelaten, maar weet u ook waarom?

E-Call

De meeste “vuile werkjes” lopen voor een groot deel via de EU. Op Wakkermens is hierover het een en ander te vinden, maar we zullen zeker hierover in het nieuwe jaar meer gaan publiceren. Want, de Europese Unie wordt exact opgebouwd naar het model van de overleden Sovjet Unie. Geleerd uit deze ervaring, gesterkt door grote tech-bedrijven en ondersteunt door de huidige technische mogelijkheden, staat de totalitaire staat niets meer in de weg.
En helaas, de burger vindt het allemaal wel best.

Een kleine 3 jaar geleden heeft het Europees Parlement een herziening van de toelating voor nieuwe auto’s binnen de EU goedgekeurd. De EU is inmiddels zeer geroutineerd hoe zij regels erdoor kan krijgen die brisante gevolgen voor de burgers hebben.

Eerste stap is om een gevoelige maatregel in een hele grote stapel van andere maatregelen te pakken en het parlement als een stapel voor te leggen. Tweede stap is om de betreffende maatregel, indien mogelijk, te verpakken in een vreselijk saai jasje.
In dit geval: de technische eisen waaraan een auto moet voldoen om in de EU een toelating te verkrijgen.

Wanneer er al een vlijtige EU parlementariër is, dan zal deze volkomen overbelast zijn door de vele onzin die door het parlement gejaagd word. “De technische eisen” van een nieuw toegelaten auto, staat dusdanig stijf van getallen en technische ditjes en datjes, dat je dit wel verrekt aandachtig moet lezen (als hij dit al doet) om te begrijpen wat er precies gebeurt:
Sinds april 2018 moet elke nieuw toegelaten auto beschikken over het E-call “veiligheidssysteem”.

Wat is E-Call dan?

Het E-call systeem beschermt levens!
Wanneer je een ongeluk krijgt, belt dit systeem direct 112, geeft je positie door, schakelt de vrijspreek inrichting aan en zend nog een paar basale gegevens door. Geweldig toch?

Het systeem is uitgerust met Gps-ontvanger en Gsm-communicatie techniek. Dat wil zeggen: peiling via satelliet en communicatie via het mobielenetwerk.
Natuurlijk wordt gewaarborgd dat deze kettingreactie alleen plaatsvindt bij een ongeluk of wanneer de alarmknop wordt gedrukt.
Het is voor ons als burger niet duidelijk of dit systeem ook historie opslaat of op gaat slaan. Is het technisch mogelijk dat deze gegevensuitwisseling door een geheel andere initiator geactiveerd kan worden? Zo niet, wanneer dan wel? Het is zoals altijd geen “of” maar een “wanneer” vraag, waar data zijn, ontstaan behoeftes.

Wat er ook gezegd, belooft of toegezegd wordt, het is als burger niet controleerbaar. Maar we praten hier wel over persoonlijke gegevens van plaats, snelheid, tijd, bewegingsprofiel en zelfs de microfoon in de auto.

De kilometerheffing zal er overigens eind 20er jaren toch gaan komen. De tegenargumenten van toen, hebben nu geen geldigheid meer.

Herkent u de systematiek?
Hier betreft het de pijlzender. De Europese grondwet, waar Nederland “tegen” heeft gestemd, heet nu het “Verdrag van Lissabon” en is geldend EU-recht.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.