Israëls Hooggerechtshof effent pad voor ontruiming Palestijns dorp – The Rights Forum

 

Israëls Hooggerechtshof effent pad voor ontruiming Palestijns dorp

blankIsraël mag het op de bezette Westelijke Jordaanoever gelegen dorp Khan al-Ahmar slopen en de bewoners deporteren. Tot dat oordeel kwamen de rechters van het Israëlische Hooggerechtshof, die zich daarmee volgens de organisatie B’Tselem medeverantwoordelijk maken voor een oorlogsmisdaad.

Het dorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever mag worden gesloopt en zijn bevolking van 181 bedoeïenen naar elders worden overgebracht. Met dat besluit maakte het Israëlische Hooggerechtshof vandaag een eind aan de juridische procedures van de bewoners tegen de ontruiming van hun dorp, schrijft de krant Haaretz (€). Het is nu aan de Israëlische autoriteiten om te bepalen wanneer de ontruiming plaatsvindt.

Opnieuw verdreven
Begin juli maakte het Israëlische leger al een begin met de gewelddadige ontruiming van het dorp. Die operatie werd stopgezet na een last-minute beroep van de bewoners op het Israëlische Hooggerechtshof. Zij eisten dat de staat hun dorp legaliseert.

Khan al-Ahmar ontstond rond 1950, nadat Israël vrijwel de volledige Palestijnse bedoeïenenpopulatie uit de Naqab-woestijn (Negev) had verdreven. Veel bedoeïenen kwamen op de Westelijke Jordaanoever terecht, waar zij hun levens opnieuw opbouwden in dorpen zoals Khan al-Ahmar.

In 1967 bezette Israël de Westoever en kregen de bedoeïenen met een herhaling van zetten te maken. Hun woonplaatsen zouden ‘illegaal’ zijn: de bewoners beschikken niet over vergunningen van de Israëlische bezettingsautoriteiten. Zulke vergunningen worden echter zelden of nooit verstrekt aan Palestijnen; ze zijn voorbehouden aan Israëlische kolonisten die zich in bezet gebied vestigen.

Oorlogsmisdaad
Onder internationaal recht is het koloniseren van bezet gebied illegaal; in het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof wordt het gedefinieerd als een oorlogsmisdaad. Het Israëlische Hooggerechtshof echter stelde zich vandaag achter de Israëlische autoriteiten op: Israël heeft het recht het ‘illegale’ Khan al-Ahmar te slopen en de grond beschikbaar te stellen aan de omringende illegale Israëlische kolonies (de ‘nederzettingen’).

 » Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.