Israël zet Italiaanse kunstenaars die portret Ahed op Muur schilderden land uit – The Rights Forum

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie Teken nu!

Teken aan de wand / Israël zet Italiaanse kunstenaars die portret Ahed op Muur schilderden land uit

blank
Het verboden portret van Ahed al-Tamimi.NDTV

De twee Italianen die in Bethlehem een portret van Ahed al-Tamimi op de Afscheidingsmuur schilderden zijn Israël uitgezet. De komende tien jaar zijn ze er niet welkom.

Het zou komisch zijn als het niet zo triest was. De Italiaanse kunstenaars die zaterdag door Israëlische militairen werden opgepakt wegens het ‘illegaal beschilderen van de Afscheidingsmuur’ zijn Israël uitgezet. Hun visa zijn zaterdag door de Israëlische autoriteiten ingetrokken en de twee kregen 72 uur om vrijwillig te vertrekken. Dat deden zij maandagochtend. Ze mogen Israël tien jaar niet meer in.

Intimidatie

De Italianen werden in Bethlehem opgepakt nadat ze de laatste hand hadden gelegd aan een enorm portret van Ahed al-Tamimi op de muur, die ter plaatse bestaat uit metershoge grijze betonplaten. Met hun kunstwerk betuigden de graffiti artists hun solidariteit met de 17-jarige Ahed al-Tamimi, die zondag vrij kwam na bijna acht maanden gevangenschap in Israël.

Bethlehem ligt in het zogeheten A-gebied (Area A) van de Westelijke Jordaanoever, dat onder bestuur staat van de Palestijnse Autoriteit (PA). Dat weerhoudt Israël er niet van er naar eigen goeddunken te opereren. De kunstenaars kregen te horen dat het verboden is de muur te beschilderen – de officiële verdenking sprak zelfs van ‘beschadiging en vernieling van de Veiligheidsmuur’. Aan het vonnis, directe verbanning voor tien jaar, kwam geen rechter te pas.

De maatregel is bedoeld om buitenlandse ‘Palestina-activisten’ te intimideren, maar of die tactiek werkt moet worden betwijfeld. Een andere boodschap komt zeker over:

opnieuw onderstreept Israël hoe ver het gaat in de aantasting van democratische principes en burgerrechten als er solidariteit met de Palestijnse strijd voor vrijheid en gelijkheid wordt vermoed.

 » Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.