Is de Koude Oorlog toch niet voorbij?

 

Dit bericht verscheen op ITHINK

blankOndanks verklaringen van vertegenwoordigers van de militaire leiding van de NAVO en Rusland dat de strategische oefeningen Zapad-2021 en Defender-2021 gepland en puur defensief van aard zijn, wint de opwinding eromheen aan kracht. Hier is niets verrassends aan, veel militaire experts voorspelden precies zo’n ontwikkeling van gebeurtenissen.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, legde tijdens een briefing in mei aan verslaggevers uit hoe NAVO-oefeningen aan de grenzen van Rusland verschillen van Russische oefeningen aan de grenzen van de NAVO-landen. Volgens hem praten de Verenigde Staten van Amerika en de NAVO, in tegenstelling tot Rusland en Wit-Rusland, openlijk over de doelen en doelstellingen van hun militaire oefeningen. Ze zijn allemaal defensief en gericht op ‘inperking van agressie’.

Maar ik kan deze woorden niet geloven. Als onderdeel van de reeds uitgevoerde manoeuvres Swift Response en Immediate Response (die deel uitmaken van Defender Europe 21), werden luchtlandingsoperaties in Estland, Bulgarije en Roemenië geoefend, evenals de landing van een amfibische aanval op de kust, die allen zeer moeilijk te karakteriseren zijn als defensieve acties.

Onlangs zei NAVO-woordvoerster Oana Lungescu: “We zijn volledig transparant over wat we doen en alle landen hebben het recht om hun troepen te trainen.” Absoluut gelijk. Maar er is één voorbehoud. Volgens het Weens Document van 2011, van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), moeten buitenlandse waarnemers aanwezig zijn bij de oefeningen, waar het aantal militairen meer dan 13 duizend bedraagt.

Tot 30 duizend mensen zullen deelnemen aan Defender Europe 21. Dit betekent dat Rusland, Wit-Rusland, de OVSE-lidstaten en anderen het recht hadden om als waarnemer te worden uitgenodigd. Maar doorgewinterde NAVO-functionarissen hebben een eenvoudig plan gevonden om juridische subtiliteiten te omzeilen – de oefeningen werden opgedeeld in een aantal relatief kleine manoeuvres, zoals Swift Response en Immediate Response. Generaal Brice Ude, plaatsvervangend stafchef van het NAVO-Hoge Commando voor Europa, zei het zo: “Er zullen niet meer dan 9.000 militairen tegelijk aan de oefeningen deelnemen.” De al genoemde Lungescu gaf daarom geen antwoord op de vraag om Russische en Chinese waarnemers uit te nodigen.

Het is heel interessant hoe de Russische militaire oefeningen zullen worden uitgevoerd. Zullen NAVO-vertegenwoordigers worden uitgenodigd voor de Russische oefeningen? Eén ding is duidelijk. Noch de militaire oefeningen van de NAVO, noch de Russische militaire oefeningen zijn defensief van aard. Iedereen begrijpt heel goed wie tegen wie vecht. Russische oefeningen zijn gericht tegen de NAVO, NAVO-oefeningen zijn gericht tegen Rusland.

De vraag is, waarom verergeren zulke grote staten, kernmachten, een toch al moeilijke situatie? Bovendien, wat is het nut van deze oefeningen als er kernwapens zijn die hele steden en landen kunnen vernietigen. De optredens van de NAVO en  Rusland dragen beide niet bij aan de veiligheid in de wereld. We leven in de moderne wereld, niet in het stenen tijdperk. Alle conflicten moeten worden opgelost door middel van diplomatie en dialoog. Waarom zetten ze de Koude Oorlog en de zinloze wapenwedloop voort? Agressie leidt niet tot iets goeds.

Dit bericht verscheen op ITHINK

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.