Geen toestemming parlement nodig voor verlenging spoedwet

Tweede Kamer geeft zich over aan dictatoriaal kabinet:
geen toestemming nodig voor verlenging spoedwet

blankNu vermoeden wij dat de webpagina Wakkermens een tamelijk gemêleerd publiek trekt. Zowel mensen die bij politieke verkiezingen zich eerder de “linkse” partijen toewenden, maar ook net zo goed mensen trekt die zich liever tot het “rechtse” spectrum willen rekenen.

Het stemgedrag van de politieke partijen op de motie Van Haga – Baudet is bijzonder te noemen. Wybren van Haga en Thierry Baudet kwamen met een motie om het kabinet te dwingen een mogelijke verlenging van de corona-spoedwet éérst voor te leggen aan het parlement. De spoedwet gaat enorm ver. Het kan niet zo zijn dat het kabinet zelf even beslist of het de wet al dan niet wil verlengen. Daar moet de volksvertegenwoordiging over gaan, niet het kabinet.

Voor:
SP, Krol, PvdD, Van Kooten-Arissen, FVD, 50Plus, Denk, PVV, Van Haga.

Tegen:
D66, SGP, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA

 

Dus even voor de duidelijkheid:

De vóór stemmers willen het kabinet kunnen beteugelen. Ze willen een optimale controle over het kabinet kunnen uitoefenen. Dat is ook logisch want dat is de primaire opgave en taak van een volksvertegenwoordiging. Tenminste in een rechtsstaat met een functionerende democratie.
(Hier verwijzen we maar weer eens graag naar de lezing over de schijndemocratie van Prof. Mausfeld)

De tegenstemmers willen dus een parlement met een ondergeschikte rol. Minder democratie meer dictatuur.

De schrijver dezes heeft geen partijpolitieke voorkeur.
Mijn stemgedrag wordt bepaald door wat ik zie, niet wat er beloofd wordt. Een tweede belangrijke wegwijzer voor mijn stemgedrag is het onderwerp wat mijns inziens op het moment van verkiezingen een grote importantie heeft.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.