Franz Ferdinand was tenminste echt dood!

 

blank
Navalny in het ziekenhuis in Berlijn

Dood is Alexej Navalny niet, hij ziet er zelfs opmerkelijk goed uit voor iemand die bijna een maand in coma heeft gelegen. De bovenstaande foto is op 23 september gepubliceerd, Navalny heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten en waar hij zich nu bevindt is niet bekend. Hij heeft echter al bekend gemaakt dat hij van plan is naar Rusland terug te keren en daar zijn politieke activiteiten te hervatten. Persoonlijk zou ik er wel een nachtje over slapen voordat ik in een land terug zou keren waar ik in levensgevaar verkeer en de meest gevaarlijke zenuwgassen op me los worden gelaten…

In Rusland gaan geruchten dat het Westen van een soort Joesjtsjenko-scenario droomt. Joesjtsjenko was kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in de Oekraïne, in 2004. Tijdens de campagne werd Joesjtsjenko ziek, vermoedelijk door een vergiftiging. Deze vergiftiging werd eveneens door de Charité in Berlijn bevestigd. Schuldig was uiteraard de pro-Russische partij van Janoekovytsj. Onder druk van het Westen werd Joesjtsjenko uiteindelijk tot president verklaard.
De Oekraïne was toen al een verdeeld land in een economisch moeilijke situatie.
Dit is in Rusland niet het geval, Putin heeft nog steeds de steun van een groot deel van de bevolking en zal niet zo snel voor Navalny ingeruild worden. Over het algemeen wordt Navalny in Rusland niet als een belangrijke oppositionele politicus gezien, maar als een soort vermakelijke clown, of als enfant-terrible. Door de hele Novitsjok-affaire zal hij niet aan populariteit hebben gewonnen, en hij wordt nauwelijks nog serieus genomen.

Desondanks stuurt de Europese Unie rechtstreeks op een confrontatie met Rusland af. Op 17 september werd in het Europese parlement de onderstaande resolutie aangenomen.

 

De leden van het Europees eisen sancties tegen de Wit-Russische president en de verantwoordelijke voor de vergiftiging van Navalny

  • Alexander Loekasjenko zal niet door het Europees Parlement worden erkend als president van Wit-Rusland nadat zijn huidige ambtstermijn is afgelopen op 5 november
  • Het Europese Parlement veroordeelt de Wit-Russische overheid vanwege de gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten
  • Het Europese Parlement eist een internationaal onderzoek naar het Navalny-incident, dat onmiddellijk van start moet gaan

De leden dringen aan op nieuwe presidentsverkiezingen in Wit-Rusland en roepen de EU op om sancties op te leggen aan president Loekasjenko en de verantwoordelijken voor de vergiftiging van Alexei Navalny.

De situatie in Wit-Rusland

In een resolutie die donderdag met 574 stemmen voor, 37 tegen en 82 onthoudingen is aangenomen, verwerpt het Europees Parlement de officiële resultaten van de “zogenaamde presidentsverkiezingen” in Wit-Rusland op 9 augustus van dit jaar, aangezien deze verkiezingen waren gehouden in een sfeer van een “flagrante schending van alle internationaal erkende normen”. Zodra de ambtstermijn van de zittende autocratische leider Alexander Loekasjenko op 5 november afloopt, zal het Parlement hem niet langer erkennen als de president van het land.

In afwachting hiervan heten de Europarlementariërs de onlangs opgerichte Coördinatieraad welkom als een “tijdelijke vertegenwoordiging van mensen die democratische veranderingen in Wit-Rusland nastreven”, waartoe alle politieke en sociale belanghebbenden toegang hebben. Ze benadrukken nogmaals de veelvuldige oproepen om zo snel mogelijk nieuwe, vrije en eerlijke verkiezingen te houden onder internationaal toezicht.

EU-sancties tegen dictatoriale bestuursvormen en de vertegenwoordigers hiervan

Europarlementariërs roepen op tot EU-sancties tegen de groep personen die verantwoordelijk is voor het vervalsen van de verkiezingsresultaten en voor de nietsontziende onderdrukking in Wit-Rusland, waaronder president Loekasjenko, en roepen de EU-lidstaten in de Raad op om deze restrictieve maatregelen onverwijld, in nauwe samenwerking met de internationale partners in te voeren.

De leden van het Europees Parlement veroordelen ook met klem de massale arrestaties en het voortdurende gewelddadige optreden tegen vreedzame demonstranten, stakingsleiders en journalisten in het land, dat gepaard gaat met veel meldingen van mishandeling, verkrachting en marteling uit Wit-Russische detentiecentra en gevangenissen.

De belangrijke bijdrage van de Wit-Russische vrouwen

De resolutie onderstreept ten slotte de belangrijke bijdrage die prominente vrouwelijke oppositieleden, onder leiding van Svetlana Tichanovskaja, Verоnika Tsеpkalо en Marija Kolesnikova, tijdens de protesten hebben geleverd. Het eist de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde leden van de Coördinatieraad en al degenen die om politieke redenen willekeurig worden vastgehouden.

In de tekst wordt opgemerkt dat veel Wit-Russen Tichanovskaja beschouwen als de winnares van de presidentsverkiezingen en als de echte verkozen president van Wit-Rusland.

De situatie in Rusland en de kwestie van Alexej Navalnys vergiftiging

In een aparte resolutie, eveneens aangenomen op donderdag met 532 stemmen voor, 84 tegen en 72 onthoudingen, veroordeelt het Parlement met klem de poging om de prominente Russische oppositiepoliticus en anticorruptie activist Alexej Navalny te vermoorden door middel van een zenuwgas. De tekst merkt op dat het toegepaste gif, behorend tot een groep “Novitsjok-derivaten”, alleen kan worden ontwikkeld in militaire staatslaboratoria en niet kan worden verkregen door particulieren, wat sterk impliceert dat de Russische autoriteiten achter de aanval zaten. Mocht iemand anders toch verantwoordelijk worden bevonden, dan zou dat volgens de tekst nog steeds een duidelijke schending zijn van de internationale juridische verplichtingen van Rusland.

De leden van het Europees Parlement onderstrepen dat de poging tot moord op Navalny deel uitmaakte van een systematische poging om dissidente stemmen in Rusland het zwijgen op te leggen, in het bijzonder met het oog op beïnvloeding van de lokale en regionale tussentijdse verkiezingen in Rusland op 11-13 september. Deze kwestie is slechts één element van een grootschaliger Russisch beleid dat zich richt op onderdrukkend intern beleid en agressieve acties wereldwijd, merkt de tekst op.

Internationaal onderzoek en EU-sancties nodig

In de resolutie wordt gevraagd om een ​​internationaal onderzoek naar de zaak Navalny en de veronderstelde schendingen van de internationale verplichtingen van Rusland op het gebied van chemische wapens, dat onmiddellijk van start moet gaan, terwijl er bij de Russische autoriteiten op wordt aangedrongen volledig mee te werken aan een dergelijk onderzoek en de schuldigen tot verantwoording te roepen.
Het roept ook de EU-lidstaten op om een ​​actief standpunt in te nemen over de kwestie, door spoedig beperkende EU-maatregelen ten aanzien van Rusland in te voeren en reeds bestaande maatregelen te versterken. De tekst dringt aan op de inzet van sanctiemechanismen die het mogelijk maken de Europese tegoeden van corrupte individuen te onderscheppen en te bevriezen, gesteund op de bevindingen van het Anti-Corruptie Fonds van Alexej Navalny.

[Vertaling FZ van een officiële bekendmaking van de EU. Volgens de regels wordt  bij de EU alles naar alle talen van de Unie vertaald. De tekst is niet naar het Nederlands, noch naar het Duits vertaald. Echter wel naar zo belangrijke talen als het Lets, Litouws, Estisch en uiteraard naar het Pools. Allemaal landen die een direct belang in de destabilisering van Witrusland hebben.]
Men zou verwachten dat een resolutie met een dermate vergaande strekking uitgebreid in de politiek en de media was besproken. Dat is niet het geval. De resoluties zijn met een overweldigende meerderheid aangenomen, maar persoonlijk voel ik me niet echt goed vertegenwoordigd door het Europarlament.
De resoluties baseren zich op onbewezen feiten. De Duitse regering heeft haar beweringen tot nog toe niet met bewijzen gestaafd. Ook de verkiezingsfraude in Witrusland is niet bewezen. De behaalde 80% zullen wel naar boven gecorrigeerd zijn, echter wat het Westen niet waar wil hebben – is dat Loekasjenko nog steeds geliefd is bij een meerderheid van de bevolking. Westerse analisten schatten dat Loekasjenko zeker nog wel 50% van de stemmen behaald zou hebben. Maar als je maar lang genoeg in de soep roert…
Verder is het feit dat de verkiezingen in Witrusland en de vermeende vergiftiging van Navalny op één hoop worden gegooid volkomen onaanvaardbaar en onlogisch – de enige gemeenschappelijkheid is:

  • Loekasjenko is slecht
  • Putin is slecht

En dit soort ongenuanceerde uitspraken noem je over het algemeen: PROPAGANDA

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.