Teken voor een parlementaire enquête!
Uit de nieuwsbrief van Meer Democratie
Vorige week kwam het concept uit van de coronawet die het kabinet al voor 1 juli aangenomen wil krijgen.
Meteen was er forse kritiek van juristen, advocaten en raadsleden. Er komt veel te veel macht bij het kabinet te liggen, dat per ministeriële regeling evenementen kan verbieden, samenscholingsverboden instellen, onderwijsinstellingen sluiten en het OV stil leggen. De politie mag zelfs achter de voordeur controleren op het houden van anderhalve meter afstand. Controle van het parlement is er op alle punten alleen achteraf, om nog maar te zwijgen van directe zeggenschap door de burgers. De geldigheid van de wet is daarbij met 1 jaar te lang. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans spreekt van een blanco volmacht uit de tijd van koning Willem I.
Kortom, onze grondrechten staan onder druk. Dit mag niet zonder slag of stoot gaan. Drie weken geleden lanceerden wij een oproep voor een parlementaire enquête naar het coronabeleid om lessen te trekken voor de bescherming van democratie en mensenrechten in coronatijden. Deze werd al meer dan 6.000 keer ondertekend. Help mee de druk op Den Haag op te voeren om onze grondrechten zoveel als mogelijk intact te laten:
Teken ook de oproep voor een parlementaire enquête over het coronabeleid
De gevolgen van het coronabeleid op de democratie, de burgerrechten, de economie en het sociale leven zijn groot. Dit beleid mag niet langer tot stand komen zonder een fundamentele publieke discussie waarin ook mogelijke alternatieven worden besproken en bredere belangen worden meegenomen. Het zwaarste en meest effectieve middel hiervoor is een parlementaire enquête. Iedereen die wordt gevraagd om te getuigen – wat zijn of haar functie ook is – is wettelijk verplicht te verschijnen en staat onder ede.
Burgers moeten in deze enquête een belangrijke rol krijgen. Voor zowel deze als een eventuele volgende crisis moet worden onderzocht hoe de democratie en de burgerrechten beschermd worden in tijden van crisis, en hoe de burgers het laatste woord kunnen hebben over noodmaatregelen die onze grondrechten aantasten. Daarom:
Teken de oproep voor een parlementaire enquête op de kortst mogelijke termijn!
Met strijdbare groeten,
Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboer
Het concept van de hele coronawet, “Tijdelijke wet maatregelen covid-19”, staat hier.