Dit bericht komt van Willy Van Damme
Dat de situatie in het Midden-Oosten aan het veranderen is is duidelijk. Het ooit verenigde front van ongeveer 70 landen rond de VS en Israël en tegen Syrië is als het ware in duizend stukken uiteengespat. De recente bijeenkomst van de NAVO, de militaire spil rond die oorlog, in Londen eindigde zelfs in publieke scheldpartijen.
Het ging zelfs zover dat een aantal regeringsleiders als de Brit Boris Johnson, de Canadees Justin Trudeau, de Nederlander Mark Rutte en de Franse president Emanuel Macron de Amerikaanse president Donald Trump onder elkaar zaten belachelijk te maken. Met verder Macron en en de Turkse president Recep Erdogan die elkaar beschuldigden terreurgroepen te steunen. Wat natuurlijk in beider gevallen wel klopt.
Bloemetjes
Recent nu heeft Abdul Akim Ibrahim al Nuaimi, de zaakgelastigde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Damascus, tijdens en receptie op zijn ambassade ter gelegenheid van de nationale feestdag een toespraak gehouden. (1) En dat hoort bij dat soort festiviteiten. De ambassade is trouwens nog niet zo lang geleden heropend.
Meer verrassend was echter de inhoud van zijn discours. Daar stelde hij in het openbaar dat hij – en hij is de officiële woordvoerder van zijn regering – hoopt dat Syrië snel terug zijn eenheid kan terugvinden en stabiliteit vinden onder het wijs leiderschap van president Bashar al Assad. Vermoedelijk zullen een aantal aanwezigen zich verslikt hebben in hun drank. Alhoewel anderen weeral helemaal niet verrast zullen geweest zijn.
Waarna er vanuit het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken een weerwoord kwam waarin men de VAE prees voor hun steun aan Syrië in zijn strijd tegen de terreur. “Wij zullen nooit vergeten dat de Verenigde Arabische Emiraten aan onze kant stonden bij de strijd tegen de terreur”, was het wantwoord van adjunct minister voor Buitenlandse Zaken Faisal al Mekdad. Wederzijdse bloemetjes dus. Zo gaat dat in de diplomatie en de geopolitiek.
Ondertussen hebben de Emiraten ook terug contacten aangeknoopt met Iran en is de ruzie tussen Saoedi Arabië en de VS verder aan het escaleren. Vanuit het kamp van de democraten in de VS worden er zelfs openlijk bedreigingen geuit aan het land van de familie al Saoed.
Een grote flop
Toen kroonprins Mohammed bin Salman de beursgang van de nationale oliemaatschappij Aramco lanceerde ging men pogen de aandelen wereldwijd te slijten via zogenaamde roadshows. Die ging men na de eerste overwegingen echter alleen doen in de regio, Azië en Europa maar niet in de VS.
Uiteindelijk eindigde alles met een grote flop en verkocht men tot heden alleen ongeveer 1 tot 1,5% der aandelen in Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Men kan het als beursgang zien als de grootste flop ooit. Men hoopt nu 25 miljard dollar op te halen.
Peanuts vergeleken met de financiële nood om de megalomane plannen van de kroonprins te financieren. Die gaan nu vermoedelijk grotendeels in de diepvriezer. Aramco, tot nu geheel eigendom van de staat, brengt jaarlijks, alles inbegrepen, een 200 miljard dollar op aan de Saoedische schatkist.