De aardgaspijpleiding Nord Stream 2 had eigenlijk eind dit jaar gereed moeten komen. In de eindfase van de aanleg steken nu echter meerdere problemen de kop op. Tijdens een bezoek aan Oekraïne kondigde de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry sancties aan om de gaspijpleiding te verhinderen.
“In niet al te verre toekomst”, zei Perry in Kiev, komt er een wetsvoorstel dat sancties voorziet voor bedrijven die aan het project deelnemen. De minister van Energie twijfelt er niet aan dat het Amerikaanse Congres dit voorstel aan zal nemen en dat president Donald Trump het zal tekenen. De sancties waarmee Perry dreigt, zouden het Russische concern Gazprom treffen, dat de helft van de totale kosten van het project draagt. Maar aan Nord Stream 2 nemen ook de Duitse bedrijven als BASF-dochter Wintershall en Eon-afsplitsing Uniper deel, verder het Oostenrijkse ÖMV, Shell en het Franse Engie.
Specialistische schepen
Het wetsvoorstel waarover Perry sprak, voorziet ook in sancties tegen bedrijven die verzekeringen voor het project aanbieden. Hoofddoelwit zijn echter de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het leggen van de pijpleiding door de Oostzee. Het bevriezen van banktegoeden en een inreisverbod voor leidinggevenden zouden vooral de Zwitsers-Nederlandse Allseas Group en de Italiaanse firma Saipem treffen. Speciale schepen van beide bedrijven worden ingezet bij het leggen van de pijpleiding. Daaronder ook het grootste schip ter wereld ‘Pioneering Spirit’. Voor Gazprom zou het lastig kunnen worden om op korte termijn vervanging te vinden voor dergelijke specialistische schepen.
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!
Bornholm
Daarnaast heeft Nord Stream 2 momenteel ook problemen met het krijgen van een vergunning in de wateren ten zuiden van het eiland Bornholm. De Nord Stream 2-pijpleiding moet daar door de Deense territoriale wateren lopen. Twee jaar geleden werd voor het eerst een aanvraag ingediend. Sindsdien zijn tweemaal aanvragen gedaan voor alternatieve routes. Eerst over het eiland, toen ten noordwesten ervan en april jongstleden voor een zuidoostelijke route. Een besluit van het Deense energieagentschap DEA laat nog op zich wachten. Een woordvoerder van Gazprom noemde de actuele houding van Denemarken “bevreemdend” en wees erop dat het land ook al toestemming gaf voor Nord Stream 1 en dat er juridisch sindsdien niets veranderd is.
Baltic Pipe
Nadat Denemarken en Polen een geschil over de grens van hun respectievelijke Exclusieve Economische Zones bijlegden, vatten zij overigens ook plannen op voor een aardgaspijpleiding.