Hoeveel baby’s, tieners en jongvolwassenen krijgen jaarlijks Meningokokkenziekte A,C,W of Y? Hoeveel daarvan sterven eraan? De kranten schreeuwen moord en brand, maar de Nederlandse cijfers – uitgesplitst per leeftijdsgroep – ontbreken in de media. Het ACWY-vaccin is een reizigersvaccin dat tot op heden werd gebruikt voor bedevaartgangers naar Mekka; de hoofdstad van een land waar in tegenstelling tot Nederland Men A en Men W wel in grote getale voor kunnen komen.1 En omdat het vaccin recentelijk is goedgekeurd voor kinderen in Europa, is het nodig voor kinderen in Europa? Wij denken van niet. Noch voor baby’s noch voor tieners. En de cijfers in dit artikel zullen u duidelijk maken waarom.
December 2016 – Pfizer viert toelating MenACWY op Europese markt
In December 2016 heeft farmagigant Pfizer toestemming gekregen om het Men ACWY vaccin onder de naam ‘Nimenrix’ op de Europese markt te brengen voor kinderen vanaf 6 weken oud.2 Er is nog geen ervaring met het op grote schaal toedienen van dit vaccin aan baby’s van 14 maanden; Nederland heeft de twijfelachtige eer om hiermee als eerste land ter wereld ervaring op te doen. En voor degenen die de moeite nemen zich buiten de media en het consultatiebureau te informeren stapelen de vragen zich op. Per 1 Oktober zullen kinderen van 14 maanden gevaccineerd worden met MenACWY. In dit artikel beginnen we met: Is het nodig? En dan: Is het effectief en is het veilig? En ten slotte: Wat is er aan de hand met de media?
De cijfers – achtergrond en duidelijkheid
Bron: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/nieuws/meningokokkenziekte-ernstig-maar-nog-altijd-zeldzaam
Meningokokkenziekte is ernstig en we zouden goed en genuanceerd over deze ziekte voorgelicht dienen te worden (zie eind van dit artikel). We willen eerst met u kijken of de ziekte eigenlijk wel het probleem is, en daaruit voortvloeiend: of het vaccin ertegen eigenlijk wel de oplossing is. Met andere woorden: Is er sprake van een noodzaak voor het Men ACWY-vaccin in Nederland?
Er is sprake van een gevaarlijke ziekte, maar het komt zo weinig voor bij kinderen dat je niet kunt spreken van een gevaarlijke situatie.
Het aantal patiënten met Meningokokken W-ziekte is zeer klein. Over een periode van 3,5 jaar (2015 – 2018) zijn er in totaal 217 ziektegevallen gemeld in alle leeftijdsgroepen.