02-08-18 08:07:00,
Nog voordat het HPV-vaccin voor meisjes van 12 jaar in de praktijk bewezen heeft ook maar één geval van baarmoederhalskanker te hebben voorkomen, is het RIVM al begonnen met een goed screeningsprogramma af te bouwen. Wat kunt u doen om baarmoederhalskanker te voorkomen? Waarom wordt het HPV-vaccin ‘gratis aangeboden’ aan meisjes van 12, en het uitstrijkje pas aan vrouwen voor vanaf 30 jaar? Informeer uzelf, we hebben (nog steeds) een keuze!
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Van de website van het RIVM komt de volgende informatie: 1
‘Een bevolkingsonderzoek is een gratis medisch onderzoek om een ziekte vroeg op te sporen. De overheid biedt 3 bevolkingsonderzoeken naar kanker aan: baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Deze ziekten zijn vroeg op te sporen. Nog voordat er klachten ontstaan. Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen.’
Boem! Het staat er: DOOR ER VROEG BIJ TE ZIJN KAN BAARMOEDERHALSKANKER WORDEN VOORKOMEN!
Bij vrouwen die elke vijf jaar een uitstrijkje laten maken, kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker worden opgespoord. Dit zijn ‘onrustige cellen’ die als ze eenmaal ontdekt zijn – nog voordat ze zich verder ontwikkelen tot baarmoederhalskanker – onschadelijk gemaakt kunnen worden.
Het roept ten eerste de vraag op of we überhaupt een ‘HPV-vaccin’ nodig hebben. We hebben toch het uitstrijkje? En ten tweede waarom meisjes van 12 jaar gevaccineerd zouden moeten worden tegen baarmoederhalskanker, terwijl het uitstrijkje pas begint bij volwassene vrouwen van 30 jaar. Laten we bij de eerste vraag beginnen.
Waarom zouden we overstappen van een uitstrijkje naar een vaccin?
Er zijn géén vragen vanuit het publiek gekomen. Geen enkele ouder van een meisje van 12 maakte zich voor het HPV-vaccin tijdperk zorgen, laat staan de meisjes zelf, want baarmoederhalskanker komt helemaal net voor bij meisjes van 12.
Maar er is een vaccin tegen HPV op de markt gekomen. En door marketing en beïnvloeding is het de farmaceutische industrie gelukt om het HPV-vaccin in het RVP opgenomen te krijgen. Wilt u precies weten hoe dit in zijn werk is gegaan,