Basisprincipes van de nieuwe wereldorde

(Heeft u de RT-app nog niet?
Lees in de RT-app de andere kant van het verhaal!
Download hier de app.)

 

Het volgende bericht is overgenomen van Russia Today

Op 7 november hield de Russische president Vladimir Poetin een toespraak tijdens de plenaire zitting van de XXIe jaarlijkse bijeenkomst van de Valdaj International Discussion Club.
Het onderwerp van deze bijeenkomst was:

Duurzame vrede – op welke basis?
Algemene veiligheid en gelijke ontwikkelingskansen in de 21e eeuw.

In zijn toespraak legde de president uit dat de voormalige wereldorde definitief ten einde is gekomen “en dat er een serieuze, onverzoenlijke strijd gaande is voor de vorming van een nieuwe wereldorde”:

Hier botsen principes op elkaar – hoe in de volgende historische fase de betrekkingen tussen landen en volkeren moeten worden gebouwd.

blank“Het hangt van de uitkomst af of we met zijn allen, door gezamenlijke inspanningen, een universum kunnen opbouwen dat de ontwikkeling van iedereen mogelijk maakt en de tegenstellingen oplost die ontstaan op basis van wederzijds respect tussen culturen en beschavingen zonder dwang en het gebruik van geweld. En tot slot, of de mensheid kan blijven bestaan als een samenleving met haar ethische en humanistische principes en of de mens zijn menselijkheid kan behouden,” legde Poetin uit.

Volgens hem tonen de oproepen van het Westen het onvoorstelbare avonturisme van Westerse politici aan, om Rusland (het land met het grootste kernwapenarsenaal) strategisch te verslaan. “Een dergelijk blind vertrouwen in hun eigen straffeloosheid en exclusiviteit kan leiden tot een wereldwijde tragedie. De voormalige hegemonen, die sinds het koloniale tijdperk gewend zijn aan de wereldheerschappij, raken echter steeds meer geïrriteerd wanneer ze zich realiseren dat ze niet langer gehoorzaamd worden,” benadrukte het staatshoofd.
In zijn toespraak op het Valdaj Forum vorig jaar stelde Poetin voor dat landen zich zouden moeten laten leiden door zes principes van internationale betrekkingen, waaronder gelijkheid, het behoud van diversiteit en het streven naar een open wereld. Dit keer ging de president dieper in op deze principes en stond hij zichzelf “een paar filosofische uitweidingen” toe.
“De gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en het verloop van de tijd hebben bevestigd dat de voorstellen die zijn gedaan juist en gerechtvaardigd zijn. Ik zal proberen ze verder te ontwikkelen,” zei Poetin.
De president benadrukte allereerst de bereidheid om samen te werken, want “een onderbreking in de betrekkingen is vooral gevaarlijk bij natuurrampen en sociale en politieke omwentelingen, die helaas ook tot de internationale praktijk hoort. Een omgeving zonder barrières, waarover ik vorig jaar sprak, is niet alleen een garantie voor economische welvaart, maar ook voor het vervullen van acute humanitaire behoeften,” herinnerde het staatshoofd.
Voor Poetin is diversiteit een onmisbare voorwaarde voor de duurzaamheid van de wereld. “De wereldgemeenschap is een levend organisme waarvan de waarde en uniekheid in haar beschavingsverscheidenheid te vinden is. Het internationaal recht is eerder een product van de overeenstemming tussen volkeren dan tussen landen, omdat het juridisch bewustzijn een integraal en origineel onderdeel is van elke cultuur, elke beschaving. De crisis van het internationaal recht die momenteel wordt besproken, is in zekere zin een groeicrisis,” zei Poetin.

Wereldorde op basis van polyfonie

Volgens Poetin is de nieuwe wereldorde alleen mogelijk op basis van polyfonie, de harmonieuze samenklank van alle muzikale thema’s. “We bewegen ons als het ware in de richting van een wereldorde die minder polycentrisch dan polyfoon is, waarin alle stemmen gehoord kunnen worden en – belangrijker nog – gehoord moeten worden. Degenen die gewend zijn en streven naar een exclusief sologeluid, moeten wennen aan de nieuwe ‘wereldpartituur’,” zei de voorzitter.

De ontwikkeling van de nieuwe wereld kan alleen succesvol zijn volgens de principes van de grootst mogelijke representativiteit, vervolgde Poetin. De gewoonte van de “grootmachten” om hun nationale belangen anderen te dicteren op basis van hun eigen belangen was niet alleen in strijd met de beginselen van democratie en rechtvaardigheid, maar verhinderde ook dat “acute problemen echt werden opgelost”.

Poetin benadrukte dat de toekomstige wereld juist door zijn diversiteit niet eenvoudig zal zijn. “Hoe meer volwaardige deelnemers aan het proces deel nemen, hoe moeilijker het natuurlijk is om een optimale, bevredigende oplossingsoptie voor iedereen te vinden. Maar als die eenmaal is gevonden, is er hoop dat deze oplossing duurzaam en langdurig zal zijn,” zei het staatshoofd.

De regionale organisaties zullen in de toekomst een veel sterkere rol gan spelen, aangezien buurlanden “altijd verbonden zijn door een gemeenschappelijk belang in stabiliteit en veiligheid. … Compromissen zijn voor hen eenvoudigweg van vitaal belang om optimale voorwaarden voor hun eigen ontwikkeling te creëren,” legde Poetin uit.

Verder verwees de president naar het basisprincipe van veiligheid voor iedereen, zonder uitzondering.

 

Geen veiligheid op kosten van de ander

“De veiligheid van sommigen kan niet worden gegarandeerd ten koste van de veiligheid van anderen. Ik zeg hier niets nieuws. Het staat allemaal in de OVSE-documenten. Je moet het alleen implementeren,” herinnerde Poetin eraan, eraan toevoegend dat blokdenken in tegenspraak is met de essentie van het nieuwe internationale systeem, dat open en flexibel is.

Volgens hem is de NAVO het enige blok in de wereld dat “aan elkaar gelast is door dwang, starre ideologische dogma’s en clichés” en zijn expansie in Oost-Europa niet stopt. Poetin benadrukte dat er binnen de BRICS (toekomstige opvolger van de UN? opm:rovanov) een prototype aan het ontstaan is voor een nieuwe, vrije en niet-gebonden vorm van betrekkingen tussen staten en volkeren. “Dit wordt onder meer geïllustreerd door het feit dat er zelfs onder NAVO-leden enkelen zijn die – zoals u weet – belangstelling tonen voor nauwe samenwerking met de BRICS. Ik sluit de mogelijkheid niet uit dat andere staten in de toekomst ook zullen nadenken over een gezamenlijke, nauwere samenwerking met BRICS,” zei Poetin.

 

Ongelijkheid als plaag

Rechtvaardigheid voor iedereen was een ander punt dat de Russische president noemde. “Ongelijkheid is een echte plaag in de moderne wereld. Binnen landen leidt ongelijkheid tot sociale spanningen en politieke instabiliteit. Op het wereldtoneel leidt de kloof in ontwikkelingsniveau tussen de ‘gouden miljarden’ en de rest van de mensheid niet alleen tot een toename van politieke tegenstellingen, maar vooral tot een verergering van migratieproblemen.”

Een duurzame internationale vredesorde “kan alleen gebaseerd zijn op de principes van soevereine gelijkheid”. De voorzitter sprak degenen tegen die absolute gelijkheid als illusie bestempelen. De eigenaardigheid van de moderne wereld, zei hij, is “dat staten die niet altijd de machtigste of de grootste zijn vaak een nog grotere rol spelen dan groten”. “Om de wetten van de fysica te parafraseren: Je kunt verliezen in betekenis, maar winnen in efficiëntie,” benadrukte Poetin.

Poetin beschreef arrogantie, d.w.z. het “neerkijken op een ander en een eindeloze en obsessieve instructiedrang”, als het meest schadelijke en destructieve fenomeen in de wereld van vandaag. “Rusland heeft zich hier nooit mee beziggehouden en dat is niet typerend voor ons land. We zien dat onze aanpak productief is. Historische ervaring bewijst onomstotelijk dat ongelijkheid, of het nu in de samenleving, in de staat of op het internationale toneel is, onvermijdelijk negatieve gevolgen heeft,” zei Poetin.

 

Een gesprek tussen doven

De moderne wereld, voegde de president eraan toe, tolereert niet alleen geen arrogantie, maar ook geen blindheid voor de eigenaardigheden en culturele identiteiten van anderen. “Om normaal functionerende relaties op te bouwen, moet je eerst en vooral naar je gesprekspartner luisteren, zijn logica en culturele basis proberen te begrijpen en hem niet kenmerken met wat jij over hem denkt. Anders ontaardt communicatie in een simpele uitwisseling van clichés, in etikettering en wordt politiek een gesprek tussen doven,” zei het staatshoofd.

De president herinnerde het publiek ook aan het belang van het respecteren en erkennen van verschillende wereldvisies: “Erkennen is niet hetzelfde als alles accepteren en het met alles eens te zijn. Dat is zeker niet het geval. Het gaat in de eerste plaats om het erkennen van het recht van de ander op zijn eigen wereldbeeld. Dit is in feite de eerste noodzakelijke stap naar harmonie tussen verschillende wereldbeelden. We moeten verschillen en diversiteit leren zien als een rijkdom en een kans, en niet als een bron van conflicten. Ook hierin bestaat de dialectiek van de geschiedenis.”

 

Niet alleen voor onze eigen vrijheid

In verband met de speciale militaire operatie in Oekraïne en de confrontatie met het Westen, herinnerde Poetin er ook aan dat Rusland niet alleen voor zijn eigen vrijheid en zijn eigen rechten en ook niet alleen voor zijn eigen soevereiniteit vecht, maar ook de universele mensenrechten en vrijheden verdedigt, de bestaansmogelijkheden en ontwikkeling van de absolute meerderheid van staten”.

“Tot op zekere hoogte zien wij dit ook als de missie van ons land. Iedereen moet zich realiseren dat het zinloos is om druk op ons uit te oefenen. Maar we zijn altijd bereid om te onderhandelen met volledige inachtneming van elkaars legitieme belangen. We hebben alle partijen die betrokken zijn bij de internationale dialoog opgeroepen om dit te doen en zullen dit blijven doen,” vatte de president samen.

Het artikel werd voor het eerst gepubliceerd in de krant Vzgliad op 7 november 2024.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.