JIT verklaart ten onrechte geen toegang te hebben tot crashsite MH17

blankEen BUK-systeem van de 53ste Luchtdoelraketbrigade uit het Russische Koersk zou de herkomst zijn van de raket die vlucht MH17 heeft neergeschoten. Dit meldt het JIT, de onderzoeksgroep die probeert vast te stellen wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van MH17, vandaag. Het JIT baseert deze conclusie op video’s van BUKs die geplaatst zijn op sociale media en meer specifiek een aantal kernmerken van deze BUK-voertuigen.

Tijdens de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) herhaalde het JIT haar eerdere conclusies dat de MH17 is neergehaald door een BUK-raket die is afgeschoten vanaf gebied dat onder controle stond van pro-Russische rebellen. Deze BUK is volgens het JIT vervolgens afgevoerd naar Rusland.

Vandaag heeft het JIT in een presentatie gesteld dat de BUK die de raket zou hebben afgevuurd afkomstig is van de Russische 53ste Luchtdoelraketbrigade in Koersk. Om dit aan te tonen heeft het JIT een aantal kernmerken van de vermeende MH17-BUK gepakt en deze vergeleken met een groot aantal andere BUKs. Het gaat hier om wielen (één van de wielen heeft geen spaken, de rest wel), een scheur in de rubberen kam van de BUK, een witte vlek en transport- en zwaartepuntmarkeringen. De enige BUK die overeenkwam met al deze kernmerken zou afkomstig zijn uit de eerder genoemde 53ste brigade.

Raketonderdelen
Tijdens de presentatie werden ook twee onderdelen gepresenteerd van een BUK-raket die de MH17 zou hebben neergeschoten. Op de onderdelen staan drie nummers die aangeven wanneer en waar de raket is gemaakt. Het JIT heeft het publiek gevraagd om meer informatie over het handschrift waarin de nummers geschreven zijn en informatie over aan wie de raket is geleverd.

Een onbekende raket
Opvallend is dat het JIT nog steeds geen duidelijke uitspraak heeft gedaan over het type raket dat is gebruikt. Weliswaar noemt het JIT dat de MH17 met een 9M38-serie BUK raket is neergehaald, maar uit de presentatie wordt niet duidelijk of het hier een 9M38-raket of een 9M38M1-raket betreft. Dat is van belang omdat de 9M38-raket niet meer in gebruik is bij de Russische krijgsmacht.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.