Woensdag werd er in het Europees Parlement gestemd over het rapport over de situatie in Hongarije van Judith Sargentini (GroenLinks). Het rapport werd met een twee derde meerderheid aangenomen, zodat de Europese Raad zich erover zal buigen. Ook een meerderheid van de EPP-fractie waar de Hongaarse regeringspartijen Fidesz en KDNP deel van uitmaken stemde voor het rapport, zodat het aannemelijker wordt dat de Hongaren die fractie op enige moment zullen (moeten) verlaten.
Binnen de Europese Volkspartij waren het op voorhand al de meest liberale lidpartijen, zoals de Zweedse Moderaterna, de Finse Kokoomus en de Luxemburgse CSV, die de Hongaarse regering het felst bekritiseerden. De steun voor Hongarije binnen de EPP-fractie kwam van Hongaarse afgevaardigden uit de buurlanden en van cultureel-conservatieve delegaties als de Bulgaren, Kroaten, de Italianen en een deel van de Slowaken, Roemenen, Slovenen, Spanjaarden en Fransen, alsmede de afgevaardigden van de Beierse CSU, met uitzondering van Manfred Weber, die als voorzitter van de EPP-fractie en kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie, voor het rapport stemde.
Europese Conservatieven en Hervormers
Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!
Als Fidesz en KDNP inderdaad de EPP-fractie zullen verlaten, is aansluiting bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) een voor de hand liggende optie. Na het vertrek van de Britten zal de Poolse regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) de dominante delegatie binnen deze fractie zijn. De Poolse en Hongaarse regeringen hebben een goede verstandhoudingen en een gentleman’s agreement om elkaar uit de wind te houden in het geval van artikel 7-procedures. Fidesz en KDNP passen ook goed bij het inhoudelijke profiel van deze anti-federalistische fractie.
De fractielijn van de ECR was om tegen het rapport van Sargentini te stemmen. De meeste leden deden dat ook. Er waren echter wat rebellen bij de Britse Conservatieven. Verder kozen de delegatie van de N-VA, Robert Sulik van de Slowaakse liberale partij SaS en Peter van Dalen van de ChristenUnie ervoor zich te onthouden van stemming. Hiermee tekent zich een liberaal smaldeel binnen de ECR-fractie af. Opvallend genoeg stemden de Duitsers rond Hans-Olaf Henkel wel tegen het rapport, waarschijnlijk meer uit principe dan uit sympathie voor de Hongaarse regering.
De Polen zijn straks leidend binnen de ECR en het is te verwachten dat het hierboven beschreven liberale smaldeel de zwakke schakel van de fractie zal blijken te zijn.