Dit is een aanzet om democratische vernieuwing te bespreken. Eerst maar eens een poging tot inventarisatie. Een aanzetje, opzetje, balletje opgooien en een deurtje openen. We vragen dan ook uitdrukkelijk om mee te denken.
Onze democratie ligt op z’n gat
Met “onze democratie” bedoelen we in de regel ons staatsbestel, onze staat. We denken dat we bij het bestaande, hoe miserabel ook, moeten aanzetten.
Ook al denken velen dat we al een heel volwassen democratie bedrijven, staat deze in werkelijkheid gelukkig nog in de kinderschoenen. Zo is het voor veel mensen het dan ook niet zo heel duidelijk waar de democratische principes gelding kunnen hebben en waar democratische besluitvorming absoluut niet op zijn plaats is.
Op deze pagina geven we hierover bij Wakkermens genoeg denkstof.
Politieke partijen
Partijpolitiek is het heersende principe en achterkamer-deals onttrekken de werkelijke beweegredenen die achter politieke beslissingen schuil gaan. Politici vertegenwoordigen al lang niet meer de burger, maar dienen het heersende establishment.
Partij onafhankelijk spelen politici elkaar balletjes en baantjes toe.
Kudde gedrag en collectiviteit
Het groepsdenken is een uitloop model. Niet politieke partijen hebben ideeën en meningen, maar het zijn de mensen binnen onze samenleving. De politiek heeft zich inmiddels van de samenleving losgekoppeld en laat ons burgers symbolisch om de vier jaar onze stem afgeven.
Afgeven, want aansluitend hebben we geen stem meer en vervolgens lapt onze “volksvertegenwoordiging” vier jaar lang de wensen en interesses van de burgers aan hun laars.
Directe democratie
Als eerste moeten we duidelijk afbakenen waar onze staat haar werkgebied heeft. Wat is de eigenlijke opgave van de staat? In welk gebied van onze samenleving heeft de staat niets te zoeken?
Een directe democratie via een bindend referendum is een noodzakelijk streven.
Overigens door middel van dit thema kan men bij de bestaande politieke partijen even controleren of deze werkelijk de interesses van de burgers nastreven en hoe serieus ze de kiezer eigenlijk nemen. In een directe democratie leggen de politici de macht bij de burger, waar zij ook hoort.
Logisch dat er dan ook maar weinig partijen zijn die ronduit voor een directe democratie pleiten.
Zoek het zelf even uit!
Aan deze pagina wordt nog gewerkt.
We nodigen dan ook iedereen uit, hierover op deze plek mee te denken.
Zie ook:
Wat is sociale driegeleding
De samenleving als drieledigheid
Een in mijn ogen vaak gemaakte – kolossale – denkfout is de overheid te beschouwen als de Staat binnen een democratisch bestel. In een democratie vormt het soevereine volk – de burgers – de Staat en zijn alle politici en ambtenaren dienaren van die Staat waar zij zodra zij in functie zijn geen deel van uit maken, maar enkel dienen te dienen.