Demonstratie tegen 1,5 meter maatschappij

Datum/Tijd
Datum: 06-06-2020
Tijd: 12:00 - 20:00

Locatie
Malieveld
Koningskade
2596AA, Den Haag


blankVerschillende groepen die vorige week zaterdag nog apart een demonstratie hielden tegen de coronamaatregelen doen dit nu samen. Op 6 juni organiseren zij samen het protest tegen de 1,5 meter samenleving in Den Haag.

 

Verdeel en heers

Laten de verschillende groeperingen zich op 30 mei nog tegen elkaar uitspelen, deze zaterdag trekken ze samen op.  Vorige week kregen ze op de Koekamp, het Schelpenpad langs het Malieveld en op Plein 1813 een ruimte van enkele vierkante meters toegewezen. Deze waren afgezet met linten en hierop mochten niet meer dan 30 activisten per terreintje staan.

Aangemoedigd door het succes van de demonstratie in Amsterdam tegen rassendiscriminatie gaan de groepen er nu vol voor. Dit zijn Nederland in opstand, Demonstratie van het volk, Nederland slaap lekker verder, Verzet tegen dit kabinet en Verzet westland.

De organisatoren gaan ervan uit dat na Amsterdam de 30-mensen-regel, het maximale aantal demonstranten, niet meer geldt. Anders zou er sprake zijn van ongelijke behandeling tussen de veiligheidsregio’s.

 

Eisen

  • De 1,5 meter samenleving is een ramp voor de gezondheid waarvan de gevolgen niet zijn te overzien. Hiermee moet direct worden gestopt.
  • Ouderen en zwakkere zitten nu feitelijk gevangen in (verzorgings)tehuizen.
  • Veel bedrijven, voornamelijk kleine zelfstandiggen en het MKB, gaan failliet door de draconische maatregelen. Terwijl de grote (veelal internationale) bedrijven buiten schot blijven.

De demonstranten eisen het “oude normaal” terug. Ook dat de spoedwet per direct wordt gestaakt.
Verder stellen zij de overheid verantwoordelijk voor de schade die ze heeft aangericht aan het land, de economie en de bevolking.

 

Noodverordening

Zij vinden dat de noodverordening geen enkel houvast heeft in de grondwet, terwijl de regering de maatschappij wel in de richting van een 1,5 meter maatschappij stuurt. Ook treffen zij de economie hard. Er zullen vele midden en klein bedrijven failliet gaan op korte termijn. Dit moet stoppen, schrijven ze. Ze willen terug naar het “Normale Normaal”.

De maatregelen zijn er om de zwakkeren en ouderen te beschermen. Echter is bij het maken van deze maatregelen geen rekening gehouden met het economische belang en de gezondheid van de bevolking.

In de huidige situatie is het niet nodig om noodverordeningen in stand te houden. Deze zijn voor de korte duur en niet voor de lange termijn. Met een nieuwe spoedwet willen ze de noodverordening wettelijk vastleggen. Daarmee omzeilen ze straks de grondwet, vinden de organisatoren.

1,5 meter

Toch vragen de organisatoren iedereen zich aan de 1,5 meter afstand te houden.

Tijdstip en plaats:

Zaterdag 6 juni
Malieveld, Den Haag

Start 12.00 uur.
Sprekers beginnen om 15.00 uur

Terug naar alle evenementen