Januari 2018
De slimme meter kan je weigeren!

Sinds enige tijd maakt de staat haast om zoveel mogelijk huishoudens van de zogenaamde “slimme meter” te voorzien. Het (ondemocratische) Brussel heeft immers besloten dat vanaf 2020 ca. 80% van de huishoudens hiermee uitgerust moeten zijn.

Waarom komt deze nieuwe meter er?
Van alle kanten wil men ons laten geloven dat dit nodig is om een modern energiemanagement te kunnen voeren. Ook wordt ons wijsgemaakt dat de slimme meter vooral voor ons als burger grote voordelen heeft. We zouden enorm veel energie kunnen sparen en we hoeven ook de meterstanden niet meer zelf door te geven. Makkelijk toch?

Herkent u ook bij deze actie het patroon?
De sleepwet wordt gekoppeld aan criminaliteit, kilometerheffing wordt gekoppeld aan rechtvaardigheid en op dezelfde dag van de aanslagen van 9/11 werd deze gekoppeld aan moslim terreur.

En nu komt de “slimme meter”, gekoppeld aan energie sparen. Daar kan toch niemand tegen zijn!

Onze vraagtekens

  • Er is geen enkel energiebedrijf die ermee gebaat is dat we minder stroom gaan gebruiken.

  • Om energie te sparen heb je geen slimme meter nodig maar moet je een lampje uit doen.

  • Waarom maakt de slimme meter elke 15 minuten een “screenshot”, wanneer de meterstanden toch eigenlijk alleen maar elke x maanden wordt uitgelezen? (Inclusief screenshots?)

  • Ook gezondheidseffecten door straling roepen bij mij inmiddels vragen op.

Wat kan de slimme meter allemaal nog meer?
Een slimme meter geeft een heel gedetailleerd overzicht van iemands privéleven. Van elke 15 minuten meting, maakt de computer een steeds nauwkeuriger leefpatroon. Men kan zien wanneer mensen naar bed gaan, in de ochtend opstaan, naar werk of naar school gaan. Iemand kan werkdag- en weekendpatronen zien en ga maar door.

Eigenlijk onnodig hier nog eens te melden dat bij “iemand” ook hackers bedoelt is. Immers, alles wat digitaal getransporteerd wordt is te onderscheppen.

Bovendien veroorzaakt elk elektrisch apparaat een “ruis” in de leiding. Deze ruis is als een vingerafdruk van het apparaat wat ingeschakeld wordt. Hiermee kan dus ook precies vast gesteld worden welk apparaat ingeschakeld is en/of wordt.

Ik heb toch nix te verbergen.
Afgezien dat deze uitspraak in de regel niet klopt, is de uitspraak vooral naïef. (of vind je het wel prima dat de foto’s van je laatste gynaecologisch onderzoek op Facebook staan, of de knappe apotheker waarmee je net aan’t flirten bent ze even op zijn beeldscherm klikt?)

 

Eigenlijk zou je toch de vraag moeten stellen:
Waarom willen allerlei organisaties zoveel van me weten?


Wat allemaal met al deze digitale data gedaan wordt voert op deze plek te ver.
In het kort gaat het hierbij nog niet eens om de enkele details maar om de meta data. Computersystemen generen profielen en waarschijnlijkheden. Dat de computer sneller bemerkt dan jijzelf dat je zwanger bent, naar de wc moet of net heerlijke seks had is geen toekomst, dit is al een feit. Computers registreren veel preciezer dan wij mensen, wanneer bijvoorbeeld iemands woordgebruik veranderd, zijn reuk sensibeler wordt (er wordt een milder shampoo gekocht :-)), enz. enz.

Digitaal gaat er niets verloren. Wanneer je geconfronteerd wordt met zaken die dertig jaar geleden een rol speelden in je leven, heb je een probleem. Misschien, heel misschien kan je je hieraan nog herinneren, details worden al lastiger. Met zekerheid is je houding t.o.v. het geconfronteerde inmiddels anders. De digitale wereld kent geen levende veranderingen.

Wanneer we aan dit laatste nog toevoegen dat ons rechtssysteem een gevaarlijke wending neemt, wordt de ernst van de zaak duidelijk.
We stevenen strak op een rechtssysteem toe waar iedereen principieel als verdachte gaat gelden. Anders dan nu, waar nog (vaag) geldt dat een mens onschuldig is tenzij het tegendeel bewezen is.

Inmiddels laat Nederland zijn burgers alvast aan deze omgekeerde bewijsvoering wennen. We hebben dit met elkaar laten gebeuren en het geldt inmiddels in het belastingrecht en bij de drugsbestrijding. Hier moet de verdachte zijn onschuld bewijzen. Dit is ongehoord en schendt op alle fronten alle mensenrechten.

Deze ontwikkeling zal verder toenemen. Het zal voor een beschuldigde (nog geen schuldige!) steeds moeilijker worden te bewijzen dat je onschuldig bent. Wanneer je overspoeld wordt met persoonlijke data waar computers aannames, beweringen en thesen inclusief een waarschijnlijkheidsfactor genereren.

 

Tip

Slimme meter weigeren. Ook huurders kunnen dit, immers de huurder is contractpartner van het energiebedrijf, niet de verhuurder. Meestal probeert de energie leverancier wel eerst deze alsnog te mogen installeren, met het advies de meter per software te laten blokkeren. Een in mijn ogen onzekere optie.

Hangt de slimme meter er al, wel of niet geblokkeerd? Wikkel de meter stevig in aluminiumfolie.

Wakker Mens

 

Meer informatie vind je op:

©Copyleft door Wakker Mens