Goedendag {name}!

Met deze nieuwsbrief zullen we geen vrienden maken. We zien het echter ook niet als onze kerndoelstelling om zoete broodjes te bakken.

Wanneer we een jongetje van 13 jaar de sleutel van een Tesla Model S in handen geven met de boodschap “rijden maar”, zal deze in een geestestoestand raken die we misschien kunnen omschrijven met een himmel hoch jauchzende achtbaan.

Hij aarzelt geen moment en trapt op het gaspedaal. Over de eerste schrammetjes, blauwe plekken en bulten is hij snel heen. Hij heeft plezier en hij vindt zijn bloedneus een laag prijsje voor deze mega ervaring. Zijn adrenalinespiegel is hoog en hij vliegt inmiddels met 160 over de provinciale weg. Ook laat hij zich de pret niet bederven door de lastige zithouding vanwege de ingedrukte bestuurdersdeur. In volkomen extase en blind van vermaak eindigt dit verhaal zum tode betrübt.

Met 280km/h op de digiweg

In een ietwat andere context weerspiegelt het bovenstaande de geschiedenis van de consument die nog niet zo lang geleden geconfronteerd werd met de technische ontwikkeling en digitale mogelijkheden die ons vandaag zo vertrouwd lijken. Internet, webshops, smartphones, WhatsApp ed. Zonder kennis, zonder inzicht en zonder rijinstructeur hebben we allemaal “rijden maar” gehoord. Himmel hoch jauchzend, door fascinatie gepakt en verslaafd aan vermaak – rijden we uit chronische gemakzucht inmiddels met 280 km/h op de digi-snelweg.

Menswaardigheid als randverschijnsel

Er is in de laatste jaren door veel deskundigen (met verschillende aanleiding) regelmatig gewaarschuwd over het feit dat we massaal digitale sporen achterlaten en vooral wat ermee, achter de schermen, gedaan wordt. Iedereen hoort het en maar weinigen luisteren. Big Data en algoritmen zijn op zich niet gevaarlijk maar het is wel heel zorgwekkend wat grote bedrijven en overheden hiermee doen, in de toekomst willen gaan doen en waarheen deze ontwikkeling de mensheid uiteindelijk zal voeren.

Vol gas sjezen we een tijdperk tegemoet waarin de menswaardigheid een randverschijnsel wordt, individuele vrijheid een illusie. Een tijdperk waarin de meesten van ons zullen baden in zelfgenoegzaamheid en verblind zijn door een geestelijke ontwikkelingsstagnatie.

Zorgwekkend

Nog zorgwekkend hieraan is vooral dat bijna iedere burger vol overgave actief hieraan meewerkt.
Achter de bezoekers van onze webpagina vermoedden wij eigenlijk Vrij- & Doordenkers, Voor- & Nadenkers, strevend naar inzicht. Ons valt echter het volgende op:

  • 25% van onze bezoekers komen via Google binnen. Onze webpagina bezoeker is geen weerspiegeling van de doorsnee burger. 96% van de burgers googelen. Waarom googelen zoveel mensen die naar meer inzicht zoeken? Standaard hebben veel webbrowsers Google als startpagina, kleinigheid dit te veranderen Er zijn bovendien goede en onschadelijke alternatieven, die zorgvuldig met de privacy omgaan.
  • 42% van onze bezoekers gebruiken de Chrome webbrowser! Dit is dweilen met de kraan open. Want deze zeer bedenkelijke “gratis” internet browser is ook van Google. Google is geen caritatieve instelling. Er zijn teveel goede alternatieven om hier op te noemen.
  • 50 % van onze nieuwsbrief ontvangers gebruiken mailadressen van Gmail, Hotmail, iCloud en dergelijke lugubere “gratis” mailadressen. Dit is natuurlijk een eigen vrije keuze. Maar is het ook een bewuste keuze? Dat u met elke mail die u verstuurd ook uw vrienden en kennissen verkoopt, neemt u op de koop toe?

Onverschilligheid, gemakzucht of gewoon knettergek?

Het liefst zouden we onverschilligheid en gemakzucht willen schrappen want er staat voor de mensheid teveel op het spel. Maar dan hebben we een probleem: “knettergek” zou dan alleen nog over blijven.

Hopelijk heeft u nu een indruk waar we uw aandacht op willen vestigen en hopen dat mede door uw wordend inzicht, deze ontwikkeling niet ook zum tode betrübt eindigt.

Fijn dat u erbij bent!

Hartelijke groet,
Rovanov

ps: En dan hadden we het op deze plek nog niet eens over uw exhibitionistisch pingedrag! Cash als laatste bastion van de privacy.

 

image We bouwen onze eigen gevangenis

Toen Steven Spielberg in 2002 de film Minority Report presenteerde, noemde we dit een sciencefictionfilm. Achttien jaar later is dit niet meer futuristisch maar is het de realiteit van de…

image Weet wie je in huis haalt

In Engeland bood Google in 2014 aan een handige applicatie voor de zorg te bouwen: artsen en verpleegkundigen konden hun patiënten ermee monitoren op acuut nierfalen.…

image Kilometerheffing is niet gekomen, Big Brother rijdt wel mee.

Enkele jaren geleden heeft onze overheid, overheid impliceert overigens ook een onder(danig)heid, geprobeerd om onder de dekmantel van een kilometerheffing elke auto met een pijlzender te voorzien…

image Veiligheid

Mateloze dataverzamelingen aanleggen over alles wat wij burgers doen – waar we lopen, hoe en wanneer we reizen, met wie we bellen, mailen of chatten – gebeurt uitsluitend voor onze eigen veiligheid, zo verzekert de overheid ons.

image Algoritmen en Big Data

Eigenlijk wilden we hier een simpele uitleg geven over wat precies een algoritme is. Maar juist deze versimpeling is in veel gevallen de oorzaak dat maar weinigen de echte essentie…

image Hoezo geen alternatief voor democratie?

Er is geen alternatief voor onze democratische staatsinrichting. Tenminste, dat is wat er bij ons met de paplepel wordt ingegoten.
Maar klopt dat wel?

image Vrijheid van onderwijs is noodzakelijk

Vrijheid van onderwijs is noodzakelijk en het kan, maar het vergt wel moed. Belangrijker nog dan klimaatverandering is het streven naar Vrijheid van Onderwijs. Dit wordt door maar weinig mensen…

image Waarom 9/11 belangrijk blijft

We gaan het hier niet hebben over de gebeurtenissen van 11/9, hierover is genoeg te vinden op internet, of op Wakkermens. We willen proberen het gebeuren in een grotere context…

Copyleft © Wakker Mens
Om uw profiel te wijzigen klik hier
Hier kunt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief