Waarom Ecuador Assange uitleverde

Dit artikel verscheen bij Novini

blankSinds Ecuador met Lenin Moreno een nieuwe president heeft, waait daar een andere wind. Dat heeft onlangs ook de klokkenluider Julian Assange moeten ondervinden.

Waarom heeft Ecuador het politiek asiel van de Australische onthullingsjournalist Julian Assange ingetrokken en de Britse politie in zijn ambassade toegelaten om hem te arresteren? De officiële redenen roepen deze vraag op. Want die zijn dermate aan de haren erbij gesleept, dat ze niet serieus te nemen zijn. Assange zo heet het, zou Ecuador en zijn ambassade in Londen bedreigd hebben. Bij zijn naturalisatie tot Ecuadoraans staatsburger zouden er tegenstrijdigheden zijn. Assange zou zich verwerpelijk gedragen hebben en geen respect hebben gehad voor Ecuador enzovoort. Tot zover de kwaliteit van de officiële onderbouwing door de regering in Quito.

Internationaal Monetair Fonds

Raffael Correa, de voorganger van de huidige president Lenin Moreno, ziet andere, meer geloofwaardige redenen. Zoals de onderzoeksjournalist Jason Ditz meldt, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met de regering van Ecuador een overeenkomst gesloten, waarbij het land financiële steun groot tien miljard dollar krijgt, onder de voorwaarde dat Assange uit de ambassade in Londen uitgewezen wordt. Dit was een voorwaarde van de Verenigde Staten. De krachtsverhoudingen in het IMF zijn dusdanig dat de VS en de EU doorslaggevend zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Financiële afhankelijkheid

Het onthullingsplatform WikiLeaks, waaraan Assange vanuit zijn asiel nog mede leiding gaf, liet reeds zien hoe de omstandigheden Ecuador tot deze stap brachten.De economie van het land staat er slecht voor, het Bruto Binnenlands Product neemt af, de koopkracht is een van de zwakste van heel Zuid-Amerika. En dat hoewel Ecuador over aardolie en andere bodemschatten beschikt. Dat alles heeft Ecuador in een positie van afhankelijkheid van het IMF en de VS gebracht. Sinds het jaar 2000 heeft Ecuador bovendien geen eigen valuta meer, maar is de Amerikaanse Dollar er officieel betaalmiddel.

Lees verder op Novini

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.